Stukat it-bolag på rätt väg

Efter några tuffa år ser Proact ut att gå mot bättre tider. Aktien är styvmoderligt värderad och vi ser potential i aktien.

Proact är ett litet it-bolag som har hittat sin nisch inom det växande segmentet datalagring. Företagets konsulter ser över datalagringsbehovet hos sina kunder och implementerar informationslagring på ett säkert sätt. En stor del av verksamheten utgörs av att hantera servrar, nätverk och lagring i ett integrerat system.

Nordiska kunder utgör lite drygt hälften mätt i omsättning, där typiska kunder exempelvis är Vattenfall, Statoil och Ericsson. För dessa växer behovet av att kunna effektivisera de stadigt ökande datamängderna.

En tydlig trend är att efterfrågan på kombinationstjänster ökar med lösningar för både en offentlig och privat molntjänst. Med privat menas ett moln som befinner sig innanför bolagets väggar och skyddas av en brandvägg. Det har Proact en kombinationslösning för, vilket bidragit till hög tillväxt inom detta segment. Under det senaste kvartalet låg tillväxttakten på 42 procent.

Förutom molntjänster finns även en tydlig inriktning på att ge ökad support till både egna och andras system. Det är en stabil verksamhet med goda marginaler. Supportavtalen brukar tecknas över flera år och ofta med en påföljande förlängning.

En annan trend är konsolidering i branschen. Det amerikanska informationshanteringsföretaget EMC, som Proact samarbetar med, har varit aktiva med förvärv i år. Ett starkare EMC är något som gynnar oberoende aktörer som Proact.

Investeringsviljan hos kunderna har dock varit trög under några år. Det borde innebära att det finns ett uppdämt behov. Tecken finns på att det börjat lossna. Under årets första halvår har tongångarna varit mer positiv hos kunder, även om det inte är tal om någon större förändring i marknaden. Tillväxttakten på den europeiska lagringsmarknaden ligger nu på 0–2 procent från att tidigare legat på 5–7 procent.

För Proact har den svaga utvecklingen inneburit problem. Under 2010 gjorde Proact tre stora förvärv med verksamhet i länder som Tjeckien, Spanien och Storbritannien. Planerna på att bli det största oberoende datalagringsföretaget i Europa gick dock snabbt i stöpet. Bolaget tog sig vatten över huvudet och den utlovade omsättningsökningen till tre miljarder kronor uteblev helt. I stället tvingades det kantstötta tillväxtbolaget till åtgärder. Bättre lönsamhet flyttades högst upp på agendan och i början av 2012 infördes ett omfattande kostnadsprogram.

Efter organisationsförändringar och en renodling bland tjänsterna har lönsamheten också förbättrats. Nettomarginalen har förbättrats från 0,5 procent till 2,3 procent under årets första halvår. På sikt ska Proact kunna nå en marginal på fem procent. Det är rimligt att anta att detta kommer att ske inom en tvåårsperiod.

Positivt är även att bolagets försäljning ökat med tre till fyra procent under de senaste kvartalen. Det är en tydlig förbättring jämfört med helåret 2013 då omsättningen minskade med fem procent. Även balansräkningen ser nu allt bättre ut. Den långsiktiga betalningsförmågan har kraftigt förbättrats till följd av att minskad skuldsättning.

Att hitta bolag med tillväxt­ambitioner som Proact på p/e under 10 har tidigare varit en svår ekvation att få till. För den svenska it-konsultsektorn ligger p/e-talet på i genomsnitt 13 på årets vinst. Snittmarginalen för dessa bolag baserat på rörelsens vinst uppgår till 5,7 procent. Det är en nivå som ligger inom räckhåll även för Proact, och därmed borde det finnas utrymme för en högre värdering. Affärsvärlden rekommenderar köp med målkursen 90 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.