”Sveriges ekonomi visar styrka”

En rad analytiker menar att dagens arbetslöshetssiffra förstärker bilden av en stark svensk ekonomi.

Arbetslösheten i Sverige sjönk enligt SCB:s undersökning till 6,2 procent i november, vilket kan jämföras med förväntningarna på 6,7 procent enligt SIX News sammanställning av analytikers estimat. Spannet i förväntningarna var 6,5-6,9 och i oktober uppgick arbetslösheten till 6,7 procent.

”Dagens statistik bekräftar en pågående styrka i Sveriges ekonomi”, kommenterar Swedbank efter statistiken. Det innebär även goda nyheter för Riksbanken som räknat med en arbetslöshet nivå strax över 7 procent under det fjärde kvartalet.

”Dagens statistik indikerar att resursutnyttjandet på arbetsmarknaden fortsätter att öka. Det kan bidra till högre löneökningar, både på central som lokal nivå framöver”, fortsätter Swedbank.

Även Handelsbanken bedömer att Riksbanken gradvis kan öka fokus mot arbetskraftsutvecklingen och en följande effekt på lönerna under 2016, med anledning av att ekonomin och arbetsmarknaden är stark.

SEB räknar med att sysselsättningstillväxten kommer att accelerera när vi går in i 2016, vilket leder till en gradvis nedåtgående trend för arbetslösheten.

”Nedgången i arbetslösheten kommer dock att bli begränsad genom en fortsatt ökning av befolkningen och arbetskraften”, skriver SEB.

Nordea noterar att sysselsättningsökningen som väntat visade en robust uppåtriktad trend och att avvikelsen i arbetslösheten berodde på arbetskraftsutbudet, vilket endast ökade med 0,6 procent i årstakt.

”Inbromsningen i arbetskraftsutbudet som vi sett 2015 är överraskande men måste ses i ljuset av en redan hög nivå för arbetskraftsdeltagandet. Potentialen för arbetskraften att växa på kort sikt kan därför vara begränsad. De mottagna flyktingarna under hösten kommer högst sannolikt inte påverka den officiella statistiken förrän tidigast under slutet på 2016”, skriver Nordea.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.