Tid för välstånd
Smaka på ordet lyx. Inte känns det särskilt fräscht. Ett liv i lyx är inget att stoltsera med längre. När nya butiker poppar upp som svampar i marken och människor konsumerar i överflöd, när miljö- och hållbarhetsfrågor står högt upp på dagordningen och csr-trender växer sig allt starkare, känns ännu fler prylar helt enkelt inte särskilt attraktivt.
Det kan ge bilden av att den moderna människan har blivit godare, någon som sätter andras välstånd och jordens framtid framför sina egna intressen. Men det är inte hela sanningen. Överkonsumtionen och hållbarhetstrender är inte den enda anledningen till att de mest förmögna håller igen. Den handlar också om att medelklassen fått större ekonomiska resurser och att fler därmed har råd att konsumera. Mycket av det som förr klassades som lyxigt, må det vara hummer, lax, eller weekend-semestrar i London, har plötsligt blivit tillgängligt för alla. Att avgöra vem som är välbeställd utifrån vad personen har på sig är näst intill omöjligt. I ett prylsamhälle sticker den med mest prylar helt enkelt inte ut. I stället blir mer subtila faktorer som kroppshållning och ansiktsuttryck viktiga parametrar.
Men att för den skull tro att varor och tjänster inte längre fungerar som statussymboler är helt fel, enligt reklambyrån McCanns nya undersökning The Truth about Affluence. Det viktigaste är att produkten eller tjänsten inte är tillgänglig för alla.
Nyputsade skor, skräddarsydda kavajer och glänsande accessoarer skapar fortfarande bilden av en välbeställd person, men det är enligt undersökningen inte det som definierar status. Som främsta statussymbol fungerar i stället bostaden, den speglar förmögenheten. Den som har fler fastigheter i sin ägo hamnar högre upp på statuslistan. Samma sak gäller fordon som lyxbilar och båtar, exklusiva kreditkort och hushållspersonal.
Men pengar är som ovan nämnts inte allt, även universitets- och högskoleexamen fungerar som moderna statussymboler och 78 procent av de tillfrågade anser att det är viktigare att vara kultiverad än att vara rik. Enligt undersökningen är de förmögnas två mest prioriterade råd till sina barn att aldrig sluta lära och att ta hand om kropp och själ.
– För att vara verkligt rik i dag ska man kunna värna om de saker i livet som betyder mest för dig. Det är inte viktigt med överflöd och bling-bling, säger en av de svenskar som intervjuades i undersökningen.
Bland de förmögna själva är det inte pengar som representerar den främsta tillgången. De värderar tiden och hälsan allra högst. Tiden vill de framför allt tillbinga med familjen, till att lära sig mer om sig själva och omvärlden eller till att motionera.
– Vi värderar tid och självuppfyllelse betydligt högre i dag. Det är en tydlig tendens i den här undersökningen jämfört med dem vi gjort tidigare. I dag lägger människor pengar på det som kan ge något tillbaka, som exempelvis resor och kurser. Tidigare ansågs karriären stå högst i kurs, säger Carl-Johan Schultz, strategichef på McCann.
När de välbeställda själva fick rangordna orsakerna till att de lyckats stack Stockholm ut. Medan andra länder hävdade att utbildning och hårt arbete låg bakom framgångarna ansåg svenskar att passion var den största bidragande faktorn.
– Jag tror det har med vårt välfärdssystem att göra. Har vi en idé så har vi också möjlighet att driva igenom den om vi vill, säger Carl-Johan Schultz.
Två av tre i undersökningen anser också att alla med vilja har samma förutsättningar att lyckas, oavsett förmögenhet.
Viktigaste statussymbolerna
Männens topp tre
1. Skor.
2. Kavaj.
3. Klocka.
Kvinnornas topp tre
1. Smycken.
2. Handväska.
3. Smink.
Fakta om rika
- Var tredje förmögen anser att tid är den mest värdefulla tillgången.
- 83 procent anser att det är svårt att utifrån klädseln urskönja vem som är förmögen.
- Paris är modestaden nummer 1.
- New York är den stad som flest förmögna vill identifiera sig med.
- London är den stad där flest vill bo.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.