Trist medicinteknik

Medicinteknikföretaget Sectra går mot ett dåligt år. Orderingång och lönsamhet sjunker. Börsvärdet har backat 40 procent på tio år men det är för tidigt att köpa.

Linköpingsbolaget Sectra är en ovanlig fågel på börshimlen. Vid starten under 1970-talet var inriktningen bankkommunikationssäkerhet och senare övergick bolaget till krypterad och skyddad information för miltärt bruk. Teknikutvecklingen resulterade i den avlyssningsskyddade telefonen Tiger som bolaget hade stora förhoppningar på inför noteringen våren 1999. De senaste åren har tyngdpunkten legat på medicinteknisk utrustning, främst inom mammografi och digital hantering av röntgenbilder.

Av försäljningen på cirka 900 miljoner kronor årligen sker numer nästan nio tiondelar inom det medicintekniska området.

Bolaget har ambitiösa målsättningar. Tillväxttakten angavs redan vid börsintroduktionen till 30 procent om året sett som ett snitt under en sjuårsperiod och ambitionen har hängt med sedan dess. Samma sak med lönsamhetsmålet, en vinstmarginal (före skatt) på 10 procent. Det fanns också med för 11 år sedan.

Höga målsättningar är nog bra men värdelösa som måttstock om de aldrig uppfylls. 30 procents tillväxt har Sectra aldrig nått. Snittet under de senaste sju åren är 11 procent per år och för innevarande verksamhetsår finns risk för det inte blir någon tillväxt alls. Orderingången har nämligen för första gången på sex år börjat falla. Från rekordnoteringen på 1 150 miljoner kronor hade beställningarna fram till halvårsrapporten i oktober nära på halverats.

Förklaringen finns i första hand att söka i finanskrisen, som har satt press på många amerikanska kliniker, och ett antal har gått i konkurs. Nybeställningarna minskar dessutom på grund av osäkerhet om vad den amerikanska sjukvårdsreformen kan komma att betyda. Vid halvårsskiftet var trendbrottet ett faktum. Försäljningen, mätt på rullande tolv månader, föll för första gången.

Vinstmarginalen är nu nere på blygsamma 1 procent, långt under ambitionerna.

Sjukhusen har pressade investeringsbudgetar och inom bildbehandling råder allt tyngre konkurrens och prispress. General Electric, tyska Siemens och nederländska Philips är alla inne på marknaden.

Förlusterna inom mammografiverksamheten är fortfarande höga.

En starkare krona försvagade det senaste halvårsresultatet med 43 miljoner kronor jämfört med motsvarande period året före. Valutakurserna ligger kvar på samma nivåer.

Börsen har reagerat kraftigt på de negativa utsikterna. Aktien, som var uppe i 80 kronor för ett par år sedan, har dalat till hälften och börsvärdet ligger nu på 1,5 miljarder kronor. För tio år sedan var motsvarande siffra 2,5 miljarder kronor.

Betyder det köpläge? Knappast.

Då, i börsyrans tid, drogs värderingen upp av det enkla faktum att Sectra i börstabellerna klassades som it-bolag. Nu är bolaget i vårdsvängen.

Enligt Sectraledningen är det en stark marknad som väntar, men Affärsvärlden gör bedömningen att försäljningen tillfälligt har gått i stå.

Lönsamheten pressas samtidigt av att valutorna har gått fel väg för bolaget.

Lägg sedan till det faktum att bolagets grundare och storägare mer eller mindre gift sig med företaget, vilket gör att trycket på förändringar inte är stort. Det kanske bästa exemplet på det är att Jan-Olof Brüer är inne på sitt 25:e år som koncernchef.

De flesta mått tyder på att bolaget är för högt värderat. Bolagets utdelning landar nära noll. P/e-talet för i år hamnar någonstans mellan 50 och 60. Lossnar försäljningen till nästa år – och lönsamheten når historiska nivåer – blir det strax över 30.

Med den värderingen finns inga utrymmen för missar. Men de lär dyka upp, exempelvis i det nyligen aviserade samarbetet med japanska Canon. Affärsvärlden rekommenderar sälj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight