”Trumpetstötar” för miljarder

Veckans viktigaste händelser i korthet.

* Försäkringsbolaget Förenade Liv, som äger tre av de fem höghusen vid Hötorget i Stockholms city, ska sälja dem före sommaren. Tidningen Dagens Industri räknar med att försäljningen inbringar en miljard kronor per hus. Två av dem köpte Förenade Liv för 190 miljoner kronor per styck under fastighetskrisen. Stadsplanerarna såg Hötorgsskraporna som fem trumpetstötar i det nya city som byggdes kring 1960.

Företagsköp

* Underhållningsföretaget Vision Park lägger ett bud värt 70 miljoner kronor på branschkollegan IMG. Det är tänkt att IMG:s VD Joakim Hedin ska bli chef för de sammanslagna bolagen.

Övrigt

* Skandia, Ericssons tredje mäktigaste ägare, kräver förändringar i mobiltelejättens styrelse inför dess bolagsstämma i mars. Dessutom måste den differentierade rösträtten bort, enligt Gunnar Blix, aktiechef på Skandia Kapital.

* En grupp anonyma investerare skjuter till 464 miljoner kronor för att rädda det krisdrabbade e-handelsbolaget Letsbuyit.

Ekonomi & politik

* Efter en veckas time out sade Sveriges Verkstadsindustrier, Metall och tjänstemannafacken SIF och Civilingenjörsförbundet ja till de opartiska ordförandenas slutbud för 380.000 anställda inom verkstadsindustrin. Avtalet är på 38 månader och ger lönekostnadsökningar på 7-8,5 procent.

* Riksdagens revisorer riktar enhälligt hård kritik mot näringsdepartementets sätt att upphandla konsulttjänster i samband med den planerade fusionen mellan Telia och Telenor. Det framgår av den rapport som tidigare läckt ut och som nu offentliggjorts.

* OECD råder Sverige att öka sysselsättningen och upprätthålla arbetstiderna, på kort sikt för att undvika inflation och räntehöjningar, på lång sikt för att kunna upprätthålla välfärdsstaten. För detta krävs strukturella reformer som stimulerar folk att arbeta mer, som skattesänkningar på arbete och kapital samt ändrade bidragsregler.

Personnytt

* Doro. Till ny VD har utsett Gunnar Åkerblom. Han efterträder Claes som fick gå efter en mycket dålig resultatutveckling. Åkerblom är f.n. chef för tyska tryckpresstillverkaren Heidelbergs nordiska verksamhet.

Internationell politik

* Konservativa likuds Ariel Sharon vann stort över arbetarpartiet och sittande premiärministern Ehud Barak i valet i Israel. Därmed ökar oron för krig, eftersom Sharon anses vara en riktig hök. Ehud Barak överväger dock att delta i en eventuell samlingsregering.

* Storbritannien har sänkt räntan med 0,25 procentenheter på grund av ökad oro för recession i USA. Därmed ligger den brittiska räntan bara en procentenhet högre än den i eurozonen, vilket ger förespråkarna för en brittisk EMU-anslutning nya argument.Tysklands nya mat-, jordbruks- och konsumentminister, Renate Künast, har presenterat sina planer för bättre djuruppfödning och jordbruk. Hon vill öka andelen organiskt odlade livsmedel från dagens 2,5-3 procent till 20 procent inom tio år, satsa på naturlig djuruppfödning och regionalt producerad mat samt minska medicinerna till djur.

* FN varnar för att galna ko-sjukan kan komma att sprida sig till så mycket som hundra länder och uppmanar länder som importerat köttmjöl eller djur från EU att förbjuda sådant och öka övervakningen. Länder i Mellanöstern, Asien och östra Europa importerade mycket köttmjöl från Storbritannien under 1980-talet.

* Nya forskningsrön tyder på att antalet mänskliga gener är färre än vad man trott, vilket minskar möjligheterna att hitta nya mediciner.

Internationellt näringsliv

* I samband med börsintroduktionen av sin mobiloperatör Orange har France Telecom har sänkt priset med cirka 18 procent. Sänkningen har fått andra stora europeiska teleoperatörer att ta sig en funderare på om de ska genomföra sina introduktionsplaner.

* Tyska onoterade mediejätten Bertelsmann har tagit ett steg mot börsnotering genom att lösa ut en delägare i det pan-europeiska TV-bolaget RTL med 25 procent av aktierna i Bertelsmann. Aktierna får säljas vidare via börsen om tre till fyra år.

* Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler Chrysler, som lade fram sitt helårsresultat tidigare än väntat, visade rörelseförlust sista kvartalet i fjol.

* Spaniens två största elbolag, Endesa och Iberdrola har gett upp planerna på att gå ihop på grund av hårda villkor från staten.

* Amerikanska lastbilstillverkaren Paccar varnar för att bolagets produktion i Nordamerika kan komma att minska med en femtedel innevarande kvartal.

* Chefen för amerikanska biltillverkaren Ford, Jacques Nasser, är optimistisk om den ekonomiska utvecklingen i USA sedan bilförsäljningen gått bättre än väntat i januari och verkar göra det i februari också.

* Amerikanska underhållningsjätten Walt Disney överträffade analytikernas förväntningar för fjärde kvartalet och sade att den värsta nedgången i annonskonjunkturen verkade vara över. l Förluster och nedskrivningar inom internetdelen och ändrade redovisningsregler drog dock ned vinsten kraftigt.

* Amerikanska revisionsfirman KPMG, en av världens fem stora inom sin bransch, har introducerat sin konsultdel på New York-börsen. Aktien gick upp med 34 procent när den började handlas.

* Belgiska flygbolaget Sabena räddades i sista stund från kollaps av en uppgörelse med fackförbunden om kostnadsnedskärningar.

* Holländska elektronikbolaget Philips har redovisat sämre resultat än väntat för fjärde kvartalet på grund av minskad efterfrågan på mobiltelefoner och PC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.