Upptäcktsresenär och byggnadskonstnär

Tomas Carlsson fascineras av kartor, kulturer och bestående byggnadsverk. Med sina ingenjörskonster vill han förbättra världen.

Jag har jobbat hela mitt yrkesverksamma liv i samhällsbyggnadssektorn, med allt ifrån blomsterarrangemang på parkeringen i Robertsfors till Öresundsförbindelsen. Jag funderade på att läsa historia på universitetet, men valet föll slutligen på samhällsbyggnad, lite av en slump. Jag läste väg och vatten på Chalmers. Delvis berodde det på att jag gillar att se bestående resultat. När jag kör över Öresundsbron med familjen hinner jag knappt öppna munnen innan mina tonårsbarn säger: Vi vet pappa, du var med och byggde förbindelsen. Jag arbetade på den danska sidan, med tunneln.

När jag var yngre älskade jag att titta på kartor och jordglobar för att se hur världen hänger ihop. Omvärlden har alltid intresserat mig och jag tror att det är en av anledningarna till att jag sökt mig till en bransch där den internationella kontakten är stor. Jag tycker det är viktigt att man besöker olika länder. Det skapar förståelse för hur världen är förskaffad. Det är en sak att läsa om andra länder och få medierapportering, en helt annan att besöka dem.

Jag har många intressen, men hinner inte odla alla, för jag har fullt upp med mitt arbete och reser mycket i jobbet, men jag gillar att åka skidor. I flera år har jag åkt till Hemavan under deras så kallade student-ski för att rekrytera nya medarbetare. Jag brukar också åka till Alperna med kompisar varje år. Vi är ett fast gäng om sex personer, men hur många som följer med beror på hur många åldersrelaterade skador vi har det året.

Jag är en bokmal, det vill jag nog påstå. Jag läser mycket och blandar fackböcker med magasin och skönlitteratur. Jag har alltid flera böcker på gång. Just nu läser jag fyra stycken. Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser, För eller senare exploderar jag av John Green, Responsible Leadership, skriven av Shells före detta vd och ordförande Mark Moody-Stuart. I slutet på 1990-talet blev Shell det första stora företag som förband sig till principer om hållbar utveckling och fundamentala mänskliga rättigheter. I boken förklarar han hur Shell förhöll sig till de ganska luddiga målen. Den fjärde boken är The Existential Pleasures of Engineering av Samuel C Florman. Jag tycker att ingenjörskonst bottnar i det existentiella. Ingenjörer vill förbättra världen, men svaret på hur är i grunden politiskt. Hur man vill att Slussen ska se ut i framtiden handlar i slutändan om huruvida man vill bevara det gamla eller utveckla det nya.

Jag har fru och två barn på 13 och 16 år. Vi bor i Bromma i ett gammalt hus från 1920-talet. Jag är en hyfsat duktig snickare och jag grejar gärna med huset när jag har tid över, men jag försöker att inte stöka ner mer än jag reder upp.

Tomas Carlsson är vd för teknikkonsultföretaget Sweco.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.