Vänd blickarna mot Norge

Att köpa på kris­värdering kan visa sig vara ett bra alternativ för värdeinvesterare. Här är nordiska listan på bolagen som är lägst värderade i förhållande till eget kapital.
Vänd blickarna mot Norge - veckans-data_binary_6825391.JPG
Foto: Ågren Viktor

Låg egenkapitalvärdering, p/b, indikerar att börsen har låga förväntningar på ett bolags avkastning, eller är rädd för någon upplevd risk. Utjämnat via korgar av såna aktier visar historiken att börsen här gör samma misstag om och om igen: lågt p/b är nämligen en tydligt överpresterande strategi mot börsindex. Vanliga förklaringar är dels överreaktion på dålig information, dels att minskad konkurrens kan lyfta lönsamheten för krisbranschers överlevare igen.

Senast Affärsvärlden listade låga p/b-tal var i Affärsvärlden nr 9/2016. Den aktiekorgen med 30 svenska aktier har på tolv månader totalavkastat 40 procent mot 24 för Stockholmsbörsen.

Nu följer Affärsvärlden upp med den bolagskorg som värderas lägst på synligt eget kapital, p/tbv. Tbv är ett grovt ”slaktvärde” som fås när bokfört eget kapital minskas med samtliga immateriella tillgångar. För att få till en tillräckligt stor portfölj tar vi ett nordiskt perspektiv.

Korgen som helhet handlas till ungefär halva ”slaktvärdet” trots viss lönsamhet. Norge är mest nedtryckt. Krisvärderingar i oljeservicenäringen och shipping spiller också över på landets många små börsnoterade sparbanker. Ett enda svenskt bolag kvalar in: vindkraftsbolaget Arise, som Affärsvärlden köp­rekommenderade i nr 33/2016.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.