Vinner på ett investeringslyft

Efter en längre period med låga investeringar hos företagen talar mycket för att vi nu kan stå inför en förändring. Affärsvärlden tittar närmare på temat och listar ett antal intressanta nordiska företag.

Det är hög tid för företagen att börja investera i utrustning och maskiner. Med välfyllda kassor och en större framtidstro väntas investeringarna nu ta fart. Framförallt är det en förbättrad konjunktur och ett uppdämt behov som utgör drivkrafter. Enligt tidigare mönster har investeringarna ökat i takt med att vinsten växer. Detta är ett troligt mönster även framöver.

Investeringsnivån i Europa befinner sig på samma låga nivå som vid finanskrisen 2009. Historiskt har investeringsnivåer legat på 20 procent av BNP i snitt, vilket ska jämföras med nuvarande nivå på 17–18 procent. Bolagens balansräkningar har stärkts och valet står mellan investeringar, höjda utdelningar eller återköp. Nettoskulden ligger idag på nivåer som senast sågs i mitten av 90-talet.

Men det gäller att vara selektiv vid val av aktier på detta tema. Vi har tagit del av en lista från Morgan Stanley som listar europeiska bolag som genererar minst 75 procent av sin försäljning till andra bolag.

Om investeringarna framöver tar fart är det främst dessa bolag som kommer att gynnas. Bolag inom finans, energi, gruv- och kraftindustri har tagits bort. I listan rankas bolagen efter marknadsvärdet i förhållande till eget kapital (Price to Book Value).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.