Säkrar en vinst och bottenfiskar

Svag kursutveckling i flera innehav gjorde att portföljen tappade mark i förra veckan. Nu genomförs två affärer.
Säkrar en vinst och bottenfiskar - port_v47_17_binary_6885732.png

Stockholmsbörsen backade marginellt i förra veckan, medan aktiva portföljen tappade 0,7 procent. Eastnine, Actic Group, Enea, Qliro och Getinge backade alla och tyngde portföljens utveckling.

Under veckan realiserade aviserade e-handelskoncernen Qliro att bolaget säljer affärsområdet HSNG (Gymgrossisten). Värderingen på 360 miljoner kronor, på kassa- och skuldfri basis, var något över värdet i Affärsvärldens styckningskalkyl på 300 miljoner kronor. Renodlingen fortsätter alltså, men kursreaktionen var något av en besvikelse. Portföljen behåller ändå då uppvärderingscaset är intakt.

Tobaksbolaget Swedish Match steg marginellt i veckan. På fredagen aviserade franska storbanken BNP Paribas att banken avslutar sina investerings- och finansieringsaktiviteter i tobakssektorn med hänvisning till tobakens negativa hälsoeffekter, ett tecken på hur ökat fokus på ESG-faktorer (Environmental, Social And Governance) får alltmer tydliga effekter. Kortsiktigt påverkades inte aktiekurserna i tobakssektorn nämnvärt, men över tid finns naturligtvis risken att sektorn värderas ner om fler banker följer BNP Paribas exempel och om fler investerare väljer att helt rata sektorn. Kortsiktigt är nog risken liten att det här slår mot just Swedish Match, men efter god kursutveckling passar vi på att säkra en vinst på drygt 14 procent.

Vändningen på den svenska bostadsmarknaden har drabbat många bolag på Stockholmsbörsen. Nu väntar snart besked från regeringen om huruvida Finansinspektionens föreslagna amorteringskrav blir av. Blir kravet av från 1 mars är en möjlighet att en del köpare som avvaktat på oro över de fallande priserna väljer att agera innan amorteringskravet. En sådan efterfrågeökning skulle åtminstone tillfälligt kunna stabilisera marknaden. Då finns upprekylpotential i många nedtryckta aktier, men risken är givetvis att bostadsmarknaden svalnar igen så fort amorteringskravet börjar gälla.

Även om vi är skeptiskt inställda till mycket bostadsrelaterat så kan vi inte hålla oss borta ifrån kökstillverkaren Nobia som pressats väl mycket. Vid sidan av en mycket nedtryckt värdering kring p/e 11 så kommer Nobia vara nära skuldfria vid årsskiftet, vilket håller nere risken. Lägg därtill en vd i Morten Falkenberg som gjort ett riktigt bra jobb i att höja lönsamheten de senaste åren och som har aggressiva tillväxtplaner framöver. Slutligen är beroendet av den svenska bostadsmarknaden inte så stort, med bara 12 procent av omsättningen i Sverige i fjol. På de här nivåerna framstår risk/reward som klart attraktivt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG