Affärsvärlden nummer 17, 2018

Aktiva aktivister ● Dyr spelförvärvare ● Full pott för aktieråden

CHEFRED: Fortfarande inte byxis

FÖRST & FRÄMST: Elefanten i rummetDet är här de utländska företagen passar så väl in i premiärminister Modis strategi. Det bärande kampanjbudskapet är Make in India, där allehanda företag, från svenska multinationella till indiskt lokala, manas att förlägga produktion i Indien.

POLITIK: Kolossernas lerfötter

MAKRO: När tågen står stilla

FOKUS: Taket är nåttKostnaderna för välfärden väntas öka, men det tycks inte längre finnas några skatter kvar att höja i Sverige.

REPORTAGE: När du får oväntat besökAktivistfondernas aktivitet ökar i Europa. Störst av alla är Christer Gardells Cevian.

INTERVJU: StålkvinnanEfter en lång karriär inom industrikoncernen Sandvik har Petra Einarsson tagit över vd-posten på skogsbolaget Billerud Korsnäs. Ett uppdrag som har inletts med flera vinstvarningar.

FOKUS:

AVKASTNINGSPORTFÖLJEN: Säkrar vinster och köper nyttAvkastningsportföljen gläds åt rapportrallyt i Telia. Nu tar portföljen hem två vinster och köper en aktie som är kortsiktigt pressad.

AKTIER:

Kortsiktig press ger köplägeEngelska skolan har fått mycket stryk på börsen efter att par bakslag. På den här nivån är aktien åter intressant. 

Smart men dyr spelförvärvareLars Wingefors börsbygge THQ Nordic lever gott på affärer i datorspelbranschens mer mogna delar. Värderingen är dock väl hög.

För billigt tillväxtbolagWise Group är en doldis som lockar med god tillväxt, pressad värdering och hög direktavkastning. Skepsisen mot aktien framstår som väl stor.

Klipp till i skogenI utkanten av skogs- och pappersindustrin finns företagen som har en glödhet bransch som kund. Affärsvärlden har fattat tycke för en finländsk maskintillverkare.

FÖRVALTAREN: ”Revansch för Recipharm”

VECKANS DATA: Snabbväxande nätjättarTemperaturen i den amerikanska tekniksektorn har kylts av efter oro om nya regleringar. I sammanhanget ser det ut som en krusning på ytan.

UPPFÖLJNING: Full pott för aktieråden

PLATINUM: 

Elmotorcykeln på framfartDe senaste åren har försäljningen av elmotorcyklar i Sverige ökat. De tysta, miljövänliga och snabba tvåhjulingarna vinner mark och nu dyker exklusiva modeller upp, med priser på över 300 000 kronor. 

Trivs bäst i bussfilenSom motorcyklist har Bertil Moldén kunnat skapa balans i det hektiska livet som vd för Bil Sweden. Efter 40 år i branschen ska han nu trappa ner för att ägna sig åt hojåkande och konsultuppdrag.

BÖRSGOLVET: ”Strukturaffär väntar Qliro”

Prenumeranter kan läsa artiklarna genom att trycka på länkarna.

Du har väl inte missat att du som prenumerant även kan läsa Affärsvärlden i vår nya app.  Ladda ner appen Affärsvärlden Magasin i  App Store eller Google Play.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.