AFV: Köpvärd teknikkonsult

Semcon har lagt ett mellanår bakom sig. Vissa frågetecken finns kring tillväxten, men lönsamheten bör kunna lyfta något, liksom aktien.
AFV: Köpvärd teknikkonsult - aktier-tidning-affarsvarlden-700_binary_6880111.png

KÖP Teknikkonsulten Semcon hade ett mellanår i fjol. Trots en stark industrikonjunktur lär omsättning och resultat för helåret 2017 hamna på samma nivå som under 2016. Milstolpen under 2017 blev avyttringen av den olönsamma verksamheten i Tyskland.

Semcon har en volatil lönsamhetshistorik där goda år blandas med förlustår. I nuvarande läge i konjunkturcykeln bedömer vi att Semcon med förra årets strukturella åtgärder kan förbättra rörelsemarginalen ytterligare, även om det är flera steg kvar till målet om 8 procent. I senaste rapporten uttryckte vd Markus Granlund dessutom att bolaget förväntar sig en resultatmässigt stark avslutning på 2017.

Värderingen är aptitlig, nästan oavsett vilket nyckeltal som beaktas. Köp aktien med riktkursen 67 kronor om ett år, vilket motsvarar ev/ebit 10,9 på 2018 års prognoser och drygt 25 procents rabatt jämfört med ÅF och Sweco. Som stöd finns bolagets nettokassa som dels används för återköp, dels till utdelning motsvarande 5 procents direktavkastning.

Detta är en förkortad version av Billig sencyklisk konsult. Prenumeranter kan läsa analysen i sin helhet här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.