Börschipsen utmanar om fredagsmyset

När svenskarna halar fram chipsen till fredagsmyset står det ofta Estrella eller OLW på påsarna. Men det finns fler utmanare, och de växer så de knakar. Det skriver Dagens Industri i en artikel på sajten på fredagen.

Chipstillverkaren Rootfruit tillverkar premiumchips och noterades på Aktietorget den1 december. Aktien har klättrat nästan 190 procent jämfört med teckningskursen.

”Vi har avtal med alla de större grossisterna i Sverige. Nu ska vi få in varorna i butik och vi kommer med nya produkter under våren som vi tror mycket på”, säger Rootfruits vd Hans Jacobsson till Dagens Industri. Han är inte speciellt oroad över konkurrens på chipsmarknaden.

”Premiummarknaden växte med 12 procent under de första åtta månaderna 2014 och borde fortsätta växa i samma takt. Chipsmarknaden är förhållandevis regional. Produkten är dyr att frakta i förhållande till lagervärdet så marknaden översvämmas inte av utländska märken”, säger Jacobsson.

De stora chipstillverkarna försöker också att nischa sig och ha premiumprodukter medan Rootfruit satsar på enbart premiumprodukter. Rootfruit ska fortsätta växa under 2015 och har köpt in ytterligare en fritös för att öka kapaciteten. Bolaget har också ambitionen att vända resultatet till vinst.

Dagens Industri intervjuar också Svenska Lantchips som funnits i 24 år. Bolaget omsatte drygt 110 miljoner kronor och gick med vinst under 2013.

”Vi har en tillväxt på 7-8 procent i omsättning för 2014. Det är en ganska utsatt marknad med en del aktörer. Men vi känner oss starka med vårt varumärke och vår profil”, säger Robert Arnegård, vd för Svenska Lantchips till tidningen. Han framhåller att marknaden växer främst inom ekologiska- och gourmetchips.

”Jag tror närproducerat är framtiden. Både rent kommersiellt och från kunden. Medvetenheten om miljön är stark och ekologiska produkter fortsätter att öka”, säger Arnegård.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.