Buffett: De rika gynnas för mycket

Den tekniska utvecklingen skapar klyftor i samhället som behöver tas itu med, menar Buffet.

Den amerikanska ekonomin går som tåget med börser som når rekordnivåer och en stadigt ökande tillväxt. Allt är dock inte frid och fröjd, menar dollarmiljardären Warren Buffett.

– Den senaste tidens välstånd har gynnat toppskiktet oproportionellt mycket, säger Buffet till PBS Newshour rapporterar Market Watch.

Buffett, som själv är en av världens rikaste, menar att digitaliseringen och den automatisering av arbete som denna innebär är en av de starkast bidragande faktorerna till ojämlikheten.

Samhället behöver därför ta hand om de som missgynnas av den tekniska utvecklingen, menar han.

– När något är bra för samhället, men väldigt skadligt för enskilda personer, då måste vi ta hand om dem, säger Buffett.

Enligt Bloombergs miljardärindex är Buffett fjärde rikast i världen, med en förmögenhet på 75,3 miljarder dollar.

Buffett är en av totalt cirka 150 personer som har signerat The Giving Pledge, en kampanj som han själv var med att starta – tillsammans med Bill Gates – som syftar till att få världen rikaste individer att ge bort majoriteten av sin förmögenhet till välgörenhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.