De hetaste ministerkandidaterna

Det blir ett knepigt regerings­pussel för Mona Sahlin om s och mp vinner nästa val. Märkligt nog kan det bli brist på s-kvinnor. Affärsvärlden listar de hetaste namnen i partierna.

Mona Sahlinomger sig med män. Den inre kretsen består av den ekonomiske talesmannenThomas Östros,gruppledaren i riksdagenSven-Erik Österberg och den grå eminensenStefan Stern.Samtliga är naturligtvis tänkbara statsråd i en kommande koalitionsregering där s dominerar.

Östros är den givna finansministern. Österberg närings- eller arbetsmarknadsminister. Stern kan bli samordningsminister i statsrådsberedningen om funktionen ska ligga på ministernivå. Annars får han nöja sig med att vara statsminister Sahlins statssekreterare, en funktion som i praktiken är tyngre än de flesta ministerposter.

I en koalition kan man utgå från att miljöpartiet får 3–6 ministrar beroende på valresultat.

SpråkrörenPeter ErikssonochMaria Wetterstrandär givna, liksomMikaela Valtersson,som sköter den ekonomiska politiken. Givet är nog också att partisekreterarenAgneta Börjessonoch ekonomenLennart Olsenblir tunga tjänstemän i kanslihuset, om de inte blir statsråd.

Karin Svensson Smith,som gått över från vänsterpartiet, kan bli en miljöminister som får industrin och åkerinäringen att kippa efter andan. Andra gröna riksdagsmän som kan få gå över Stockholms ström till Rosenbad ärUlf HolmochMikael Johansson.

Miljöpartiet borde inte ha så svårt att hitta en jämn könsfördelning som Mona Sahlin verkar ha. LO-ord­förandenWanja Lundby-Wedin skulle kunna bli en viktig kugge i regeringen, men föredrar nog att stanna där hon är.

Ylva Johansson, som håller i vårdfrågorna, gör säkert comeback som statsråd. Socialminister ligger närmast till hands.

Men sedan är det tunt på kvinnofronten.Marie Granlund, som är skolpolitisk talesperson, drar inte riktigt jämnt med Mona Sahlin.Veronica Palm är fortfarande lite tunn men har på senare tid lyfts fram för att debattera frågor som rör trygghetssystemen. Hon började i SSU och har varit med länge trots sin relativa ungdom. Det kan ge en junior ministerpost.

EU-kommissionärenMargot Wallströmär gjuten som utrikesminister, men tycker förmodligen att hon gjort sitt i den politiska hetluften.

Borgar- och kommunalrådenCarin Jämtin,Stockholm, ochAnneli Hulthén,Göteborg, är också tänkbara statsråd, men behövs egentligen bättre i sina respektive städer. Åtminstone om socialdemokraterna har makten där efter nästa val.

Gun-Britt Andersson,mycket kapabel statstjänsteman och tidigare statssekreterare, kan mycket väl bli s-statsråd. Och Mona Sahlin kan också försöka locka över chefen för LO:s arbetslivsenhetIrene Wennemo.

Möjligen skulle hon också våga sig på att prova kvinnoförbundets ordförandeNalin Pekgul. Med tanke på hur Pekgul kan gå loss med drastiska uttalanden och internkritik vore det spännande, men riskfullt.

Tomas Eneroth lär stå väldigt nära en statsrådspost. Hans bakgrund som metallarbetare börjar bli alltmer sällsynt. Han är den pålitlige trotjänaren som kan allt från socialförsäkringar till näringspolitik. Han har förtroendet att sitta ordförande på s-kongresserna.

Luciano Astudillo,som en gång förlorade en tät strid om att bli SSU-ordförande, lanseras i företagar- och arbetsmarknadsfrågor. Den unge vänsteraktivisten har gått åt höger med åren.

Niklas Nordström ochMikael Damberg, som båda blev SSU-ordförande, ligger också nära till hands. Nordström är numera PR-konsult, en bakgrund som till skillnad från metall­arbetare blir allt vanligare. Sahlin har alltid haft ett gott öga till honom och försökte stötta när Nordström blev utfryst avGöran Persson. Damberg står nära Sahlin politiskt och är en hyfsad debattör och slitvarg.

Vill inte Margot Wallström bli utrikesminister ochJan Eliassonvill komma tillbaka tas han förmodligen emot med öppna armar. Annars vill gärnaUrban Ahlinha posten.

Peter Hultqvist,som var kommunalråd i 18 år i Borlänge, men sedan rekordsnabbt blev en framträdande riksdagsman, skulle ge partivänstern en plats i regeringen.

Håkan Juholt, som blir t.f. partisekreterare fram till kongressen 2009, är den glädjespridare och positiva kraft som varje regering behöver.

Tycker Mona Sahlin att EU-­skepticismen och parti­vänstern måste få sitt kan ocksåLeif PagrotskyochMorgan Johanssonkomma tillbaka som statsråd.

Sahlins problem är att hon måste hitta kvinnor. Principen om jämn könsfördelning går inte att rubba på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.