Här är de dyraste städerna för expats

Angolas huvudstad Luanda toppar återigen listan.

HR-firman Mercer sammanställer årligen en lista över världens 25 dyraste städer att bo i som så kallad expat, det vill säga de som inte tillhör lokalbefolkningen och kommer till landet och staden i fråga för att jobba.

Efter att ha halkat ner till andraplatsen under 2016 är Angolas huvudstad Luanda i år återigen världens dyraste stad att bo i som expat.

Listan domineras i övrigt av mer traditionellt dyra städer såsom schweiziska Bern, Genève och Zürich, samt världsmetropoler som New York, Hongkong och Tokyo.

På listan återkommer dock ett antal afrikanska städer som vid en första anblick är något mer otippade att ta plats bland de dyraste städerna i världen, däribland Luanda men även Tchads huvudstad N’Djamena och DR Kongos huvudstad Kinshasa.

Dessa länder är långt ifrån att kunna konkurrera med exempelvis Kina, Schweiz och USA vad gäller BNP per capita. Prisnivån för expats styrs istället av utbud och efterfrågan, förklarar Peter Vanham på World Economic Forum.

Om man tar Angola som exempel plågades landet för inte alltför länge sedan av ett blodigt inbördeskrig, vilket ledde till att större delen av landets infrastruktur förstördes. Landet har på sistone haft en raketartad ekonomisk utveckling – mycket på grund av de många naturresurser som finns i landet – men byggandet av bostäder av hög standard har inte riktigt hängt med.

I Mercers undersökning görs ett antagande om att en person som kommer till en stad för att jobba är ute efter en lägenhet av västlig standard. En tvårumslägenhet av den typen kostar drygt 6 000 dollar i Luanda, helt enkelt för att utbudet av lägenheter av högre standard är väldigt lågt.

En annan faktor som påverkar prisnivån är det faktum att lönerna som betalas till de expats som flyttar till Luanda, eller liknande städer, för att jobba tenderar att vara väldigt höga. Företagen måste locka med höga löner då det inte upplevs som lika attraktivt att flytta till Luanda, N’Djamena eller Kinshasa som till New York, Hong Kong eller Zürich exempelvis. Detta driver också upp priserna i de annars fattiga afrikanska huvudstäderna.

25. Sydney, Australien
24. Los Angeles, USA
23. Abu Dhabi, UAE
22. San Francisco, USA
21. Osaka, Japan
20. Dubai, UAE
19. Guangzhou, Kina
18. Kinshasa, DR Kongo
17. Tel Aviv, Israel
16. N’Djamena, Tchad
15. Victoria, Seychellerna 
14. Moskva, Ryssland
13. Shenzhen, Kina
12. Tianjin, Kina
11. Beijing, Kina
10. Bern, Schweiz
9. New York, USA
8. Shanghai, Kina
7. Geneve, Schweiz
6. Seoul, Sydkorea
5. Singapore
4. Zürich, Schweiz
3. Tokyo, Japan
2. Hongkong
1. Luanda, Angola
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.