Indien ersätter Kina – blir Asiens nya tillväxtmotor

Indien är på väg att utvecklas till en ekonomisk supermakt. När Kinas befolkning åldras i snabb takt vinner Indiens växande befolkning i tillväxtracet. Detta menar konsultbolaget Deloitte.
Indien
New Delhi,

Antalet invånare över 65 år i Asien kommer växa från dagens 365 miljoner till mer än 500 miljoner inom tio år. Den åldrade asiatiska befolkningen kommer då utgöra 60 procent av den globala befolkningen över 65 år, skriver Deloitte i en rapport.

Indien kommer att ha Asiens tredje största jobbtillväxt, efter Kina och Japan, med en potentell tillväxt från 885 miljoner till 1,08 miljarder arbetande inom 20 år.

– Indien kommer att stå för mer än hälften av tillväxten i Asiens arbetskraft under det kommande decenniet. Men det handlar inte bara om ny arbetskraft, utan dessa arbetare kommer vara bättre tränade och utbildade än den nuvarande arbetskraften, sa Anis Chakravarty, ekonom på Deloitte India.

Han tillägger att även Indonesien och Filippinerna har relativt unga befolkningar, vilket tyder på att de kommer uppleva liknande tillväxt.

– Tack vare en ökad andel kvinnor i arbetskraften, liksom en ökad möjlighet och vilja att arbeta längre, så kommer den ekonomiska potentialen i Indien växa, säger han.

Men Indiens progression är inte självklar – ett främjande rättssystem och ramverk måste finnas på plats för att Indien ska gynnas av den växande befolkningen.

I rapporten skrivs också att Australien, där befolkningen blir allt äldre, kan vara på god väg att gå om Japan i tillväxtmätningar. Detta trots att Japan tycks ha klarat av flera decennier av en åldrande befolkning.

Men Australiens ekonomi verkar ha en unik fördel.

– Australien har en historia av att välkomna migranter, säger Ian Thatcher, partner på Deloitte Asia Pacific.

Han säger att en ökad immigration har en positiv inverkan på de välkomnade ekonomierna.

– Det innebär en lägre risk för en åldersrelaterad inbromsning i framtiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.