Köp lockande konfektyrbolag

Bolaget har tappat mark på en stillastående börs trots en bra inledning på året. Affärsvärlden ser ett köpläge och byter fot.
Köp lockande konfektyrbolag - aktier-tidning-affarsvarlden-700_binary_6880111.png

Ocykliska konfektyrbolaget Cloetta har tappat cirka 15 procent sedan vi sänkte aktien till en neutral rekommendation i mitten av mars. Och detta trots att årets första kvartal bjöd på organisk tillväxt på 1,1 procent och en ökning av det justerade rörelseresultatet med nära 44 procent.

Kursnedgången har emellertid inte minskat huvud­ägarens aptit på aktien. Familjen Svenfelts Malfors Promotor har kontinuerligt ökat sitt ägande senaste året och kontrollerar nu drygt 26 procent av kapitalet.

Mer skeptiska är den handfull analytiker som följer Cloetta – ingen har en köprekommendation på aktien, enligt Factset. Samtidigt märks ett omvänt förhållande från när vi synade bolaget sist. I mars hade aktiekursen hållit emot förvånansvärt väl trots kraftigt sänkta vinstprognoser. Nu har aktien i stället tappat trots att konsensusprognosen för nästa år justerats upp efter det starka första kvartalet. Följden har blivit att Cloettas ev/ebit-värdering är nere nära flerårslägsta vid dryga 13 gånger.

Affärsvärldens prognoser från i våras ter sig alltför pessimistiska efter Cloettas första kvartal och justeras upp efter bolagets starka inledning på året. Integrationen av lösgodisbolaget Candy King som förvärvades i fjol går enligt plan och insourcingen av Cloetta-produkter kommer att öka gradvis. Synergierna på 100 miljoner, som är en viktig del i Cloettas ambition att nå 14 procents rörelsemarginal, ser ut att vara inom räckhåll.

Prognoshöjningarna får Cloettas värderingsmultiplar att falla till attraktiva nivåer. Ev/ebit för 2019 hamnar strax under 13 och p/e-talet landar på bara dryga 14. Det är för låga nivåer på ett stabilt tillväxtbolag med goda kassaflöden. Inom ett år borde aktien ha goda förutsättningar att nå 32,50 kronor. Köp.

Detta är ett utdrag ur analysen Köpläge efter kursfall

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.