Mexiko-avtal väntas lyfta börsen

Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta upp när handeln inleds på måndagen.
Mexiko-avtal väntas lyfta börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Lättnad i handelsrelationen mellan USA och Mexiko väntas höja humöret på finansmarknaderna. Under natten mot lördagen kom beskedet att ett avtal mellan USA och Mexiko hade nåtts. Enligt avtalet blåser USA nu av hotet att införa importtullar på 5 procent på alla mexikanska varor, som skulle trätt i kraft på måndagen.

Vid 8.30-tiden var terminerna för franska CAC40 och tyska DAX upp med 0,5 respektive 0,7 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,6 procent för Stockholms OMXS30-index.

I fredags steg USA-börserna på bred front efter att en svag jobbrapport ökat sannolikheten för räntesänkningar från Fed samtidigt som USA valde att skjuta på införandet av tullar på vissa kinesiska varor. I Asien har måndagens börser gått upp, med stöd av de avblåsta Mexikotullarna. Japanska Nikkei-index avancerade 1,2 procent.

På nyhetsfronten har forskningsbolaget Calliditas ingått licensavtal med Everest Medicines om utveckling och kommersialisering av Calliditas ledande läkemedelskandidat Nefecon i den kinesiska regionen och Singapore för den kroniska autoimmuna njursjukdomen IgA-nefropati. Calliditas får en initial ersättning på 15 miljoner dollar, eller cirka 140 miljoner kronor. Vidare får Calliditas framtida delbetalningar kopplade till fördefinierade milstolpar på upp till ytterligare 106 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,0 miljard kronor.

Gamingbolaget Starbreeze, som befinner sig i en rekonstruktionsprocess, säljer förlagsrättigheterna till spelet Psychonauts 2 till Microsoft för 13,2 miljoner dollar, motsvarande cirka 124 miljoner kronor.

Husqvarna är på väg mot sitt bästa år, sett till såväl rörelsemarginal som absolut rörelsevinstnivå, sedan Kai Wärn tog över vd-rollen 2013, framgår i en intervju i måndagens Dagens Industri.

Investorknutna riskkapitalbolaget EQT för samtal med investerare om en potentiell börsnotering, skriver Financial Times på måndagen. Enligt källorna skulle en börsnotering ske i Stockholm och formellt komma att presenteras i slutet på september med första handelsdag antingen i november eller december i år.

På uppköpsfronten har franska Loxam och finländska Ramirent, som båda hyr ut utrustning till olika industrier, kommit överens om att gå samman i en affär där Loxam lägger ett rekommenderat bud på Ramirent uppgående till 9 euro per aktie.

Budpriset innebär en premie om 65,4 procent baserat på Ramirents stängningskurs den 7 juni.

På råvarumarknaden har oljepriset klättrat ytterligare något med stöd av den senaste riggstatistiken från USA, som visade på färre aktiva olje- och gasriggar senaste veckan.

 

Rekommendationer

* DI rekommenderar sälj i teknikhandels- och förvärvskonglomeratet Addtech. Aktien har stigit brant de senaste åren och ser därför ut att ha hamnat i otakt med konjunkturutsikterna på sistone, skriver tidningen.

* Börsveckan sätter köpråd på Railcare och Eastnine, men rekommenderar att investerare avvaktar med NRC, Spectracure, Enea och NCAB.

* Kepler Cheuvreux höjer sin rekommendation för Industrivärden till köp från behåll. Riktkursen höjs till 236 från 223 kronor, framgår av Bloomberg.

* Nordea Markets sänker riktkursen för SCA till 93 kronor från 98 kronor. Rekommendationen köp upprepas, enligt Bloomberg.

Börserna i Danmark och Norge håller stängt på måndagen eftersom det är annandag pingst, en dag som inte längre är helgdag i Sverige.

 

Makroagendan

* RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30

* SCB: hushållens konsumtion april kl 9.30

* SCB: restaurangindex 1 kv kl 9.30

* Storbritannien: BNP april kl 10.30

* Storbritannien: industriproduktion april kl 10.30

* AF: veckostatistik kl 10.45

* Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00

* USA: JOLTS, antalet lediga platser, april kl 16.00

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.