Ny utredning: Finanskrisen kunde undvikas

Idag släpps boken som visar att finanskrisen var ett helt onödigt kapitel i den ekonomiska historien. En ny amerikansk utredning pekar ut offerlammen och listar misstagen som hade gått att undvika.

Utredningen som gjorts av Financial Crisis Inquiriy Commission visar att finanskrisen 2008 orsakades av vitt spridda misslyckanden inom lagstiftningen, dålig ledning i näringslivet och ett hiskligt risktagande av Wall Street.

Det skriver New York Times som på förhand tagit del av utredningen som på torsdagen släpps som en 576-sidig bok. 

”Den största tragedin skulle vara att acceptera att ingen kunde förutsett krisen och att ingenting kunde ha gjorts”, skriver kommissionen i boken.

”Om vi accepterar den hållningen kommer det att ske igen.”

Rapporten är långt från enig, vilket enligt tidningen, minskar publikationens trovärdighet.

Men de som framförallt beskylls för att ha gjort ett dåligt jobb är de båda centralbanksordförandena Alan Greenspan och Ben Bernanke som inte lyckades med att förutse krisen.

Även Bush-administrationen beskylls för att man lät Lehman Brothers gå omkull i september 2008 medan andra banker räddades.

”Krisen var ett reslutat av mänskligt handlande och passivitet. Den orsakades inte av moder jord eller felberäkningar i datoriserade modeller… Finansens flygkaptener och folkets stewards i vårt finansiella system ignorerade varningarna och misslyckades med att fråga, förstå och hantera kommande risker i det livsviktiga system som avgör välbefinnandet hos det amerikanska folket. Det var ett stort misstag, inte ett felsteg”, skriver kommissionen.

Verket på 576 sidor har framförallt författats av utredningens ordförande Phil Angelides. Han ska enligt tidningen ha berikat språket i utredningen med flera referenser till de litteraturens klassiker.

Om bankerna som sålde, skapade och paketerade säkerheter för bolån värda biljarder dollar skriver utredningen: Likt Ikaros, räddes bankerna ej att flyga allt för nära solen.

Utredningens innehåll

Kommissionen har samlat in material genom att bland annat fråga ut mer än 700 vittnen under 19 dagar.
Allt råmaterial från utfrågningarna och kommissionens arbete kommer att publiceras på nätet.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.