Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nya stjärnor tar över

2002-09-25 07:00

Carnegie-analytikerna är flest i antal, men ABG-killarna kammar hem de tunga troféerna. Där förra årets stjärnor gjort sorti har helt nya tagit plats på scenen.

Långa avstånd

Generellt sett är det annars glest mellan ettorna och tvåorna i rankingen. Inom handel, till exempel, regerar Carnegies Christian Wierup i ensamt majestät och vinner med över 20 poäng framför tvåan, Enskildas Monika Elling. Hon kan dock trösta sig med att vinna klassen tjänsteföretag (Securitas) med lika stor marginal.

Årets svåraste klass är telekom och flera förvaltare valde här att lägga ned sin röst. Ändå är utslaget av enkäten rättvisande: för första gången på många år är det inte Johan Strandberg som vinner i klassen utan ABG:s Anders Bråtenius, som i flera år varit negativ till Ericsson. Strandberg, som prydde denna tidnings omslag ifjol, hamnar på andra plats - många poäng bakom Bråtenius. Om det beror på kompetens eller gammal vana från de röstande låter vi vara osagt.

I skogen har det varit ljust på flera sätt. Aktierna har klarat sig betydligt bättre än Stockholmsbörsens index och rösterna i sektorn är många. Vinnare blir för första gången Carnegies Mattias Sjödin. Han har tagit över efter den mångårige vinnaren, på samma firma, Torbjörn Thufvesson. Mattias Sjödins slaktanalys av Munksjö var en av anledningarna till att irländska Jeffersson tvingades att höja budet när Munksjö försvann från Stockholmsbörsen.

Carnegie vinner också i it-branschen genom Fredrik Lithell. Han vann även i fjol för sina envisa säljrekommendationer av it-konsulter. Enligt uppgift är han fortsatt negativ inställd till majoriteten av dem och med tanke på att Affärsvärldens it-index rasat med 62 procent bara i år är det lätt att se varför han belönas.

En som inte uppskattats lika mycket är medieanalytikern på samma firma, Peter Dahlander. Efter att under många år legat i topp faller han i år till en tredjeplats. Rimlig orsak är hans upprepade köptips på Stenbeckbolagen Metro och MTG, som rasat med 76 respektive 66 procent. Vinnaren i klassen är i stället Handelsbankens Rasmus Engberg.

Kylslagen värvning

Julius Bärs värvning av Roland Jonsson har visat sig helt riktig. Han blir näst bästa analytiker totalt och vinner därtill klassen konsumentkapitalvaror (Electrolux).

En annan firma som värvat friskt är Danske Securities som tog över Anders Bruzelius från Carnegie. I år vinner Bruzelius i klassen fordonsindustri. Carnegies ersättare, Oscar Stjerngren, kniper andraplatsen. Fjolårets vinnare, Hans Westerberg på Swedbank, får nöja sig med en tredjeplats.

I stålbranschen är det precis tvärtom. I fjol vann Carnegies Christoffer Sjögren, som numera återfinns hos Danske Securities. Carnegie värvade nytt i form av Johan Sjöberg som går rakt in på förstaplatsen fast han förra året inte ens fanns med bland topp-tre. Exemplet är bara ett i raden under året som gått på att firmans varumärke är starkare än det personliga.

Samma fenomen dyker upp i branschen teleoperatörer. Fjolårets vinnare, Richard Rosenbacke som då jobbade på Enskilda, dyker först upp på fjärde plats om än med lika många poäng som trean, Mattias Gredmark på Nordea. Om fallet beror på att Rosenbacke idag återfinns på Danske låter vi vara osagt. Vinnaren i teleoperatörsbranschen är Carnegies Fredrik Danielsson. Han vinner med bred marginal framför AGB:s Henrik Wikström, trots att han konsekvent varit positiv till Tele2-aktien (den har gått ner 57 procent i år) under det senaste året. Å andra sidan är han i gott sällskap, nästan hela branschen har varit positiv till Tele2-aktien.

Espander vinner igen

I läkemedel är det åter Annika Espander som är överlägset bäst. Snopet för Enskilda som tappade henne till Handelsbanken ifjol, direkt efter att hon återvänt efter sin mammaledighet. Därmed tar Handelsbanken hem två branschsegrar. På Norrmalmstorg, hos Alfred Berg är det inte lika glatt. I år blev det bara en seger. Det är som vanligt Lars-Åke Bokenberger som vinner i fastighetsklassen.

Bästa analytiker totalt blev Björn Jansson, men bästa makroanalytiker blev Nordeas Anders Hähnel, med motiveringar som "sympatisk" och "bra bollplank." I klassen röstar förvaltarna både på makroekonomer och strateger vilket kanske kan vara förklaringen till att Carnegies Magnus Matstoms, analyschef och strateg (men mest känd för att ha kvitterat ut en tiomiljonerslön under ett 2001 då börserna störtdök) får andra platsen i den kategorin. Av Simon Blecher och Lotta Edling

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom