Positiv inledning väntas på börsveckan

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans handel i svagt positiv riktning.
Positiv inledning väntas på börsveckan - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Med en halvtimme kvar till klockringningen väntas OMXS30 öppna 0,2 procent upp enligt IG Markets förhandel. Även tyska Dax-indexet och Londonbörsens FTSE 100 väntas öppna svagt upp.

Kinesisk statistik över utrikeshandeln från i fredags, där exporten ökade nästan dubbelt så mycket som väntat, och börsuppgångar på Wall Street gav stöd till de asiatiska marknaderna under natten och morgonen. Tecken på att USA och Kina har kommit närmare ett handelsavtal förbättrade också sentimentet.

På bolagsfronten har Global Gaming vinstvarnat och redovisat preliminära siffror för det första kvartalet. Tidigare förslag om en utdelning om 3 kronor per aktie dras tillbaka. Den preliminära omsättningen under första kvartalet sjönk till cirka 163 miljoner kronor, ned från 199 miljoner kronor motsvarande period 2018. Rörelseresultat blev preliminärt -45 miljoner kronor (29,2).

”Det har varit känt att svenska marknaden varit negativ i det första kvartalet, och att mindre operatörer drabbats hårdare. Det är ingen stor negativ överraskning för marknaden som helhet”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Clas Ohlson presenterade försäljningssiffror under morgonen. Total försäljning steg med 4 procent under mars. I lokala valutor ökade försäljningen med 2 procent. Onlineförsäljningen ökade med 28 procent under månaden.

Bilprovningsbolaget Opus har reviderat sina finansiella mål som fokuserar på tillväxt, rörelsemarginal och optimering av kapitalanvändning. Opus reviderade finansiella mål ligger i linje med fortsatt förväntad lönsam tillväxt, uppger bolaget.

Den kinesiska staten har inlett en granskning utifrån klagomål riktade mot telekomföretaget Ericssons agerande när det gäller licenser för intellektuella rättigheter i Kina, rapporterar Bloomberg. Bolaget säger sig samarbeta men menar att licenser hanteras till korrekta och rättvisa villkor.

Goldman Sachs har sänkt Nokia till sälj från neutral. Riktkursen sänks från 5:60 till 4:70 euro. Det motsvarar nya riktkursen 49:21 kronor för den i Stockholm noterade aktien. Stängningskurs på fredagen var 54:46 kronor. Investmentbanken höjer samtidigt riktkursen för Ericsson från 100 till 103 kronor med upprepad köprekommendation. Sista avslut på fredagen var 91:40 kronor.

HSBC har sänkt sin rekommendation för Atlas Copco till behåll från köp. Riktkursen ligger kvar på 280 kronor. Aktien handlades för 275:60 kronor vid fredagens stängning.

SEB Equities har sänkt sin rekommendation för stålbolaget SSAB till behåll från köp. Riktkursen sänks till 37 kronor från 52 kronor. Aktien stängde på 36:25 kronor i fredags.

Vidare har Nordea Markets sänkt sin rekommendation för Intrum till behåll från köp.

Handelsbanken har höjt riktkursen för Holmen till 210 kronor, från tidigare 195 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Stängningskursen på fredagen var 209:50 kronor.

Teknikkonsultbolaget ÅF har halkat efter på börsen. Men om vd Jonas Gustavsson lyckas med fusionen med Pöyry kan aktien komma att värderas upp med 20 procent. Det anser Dagens Industri som rekommenderar köp av aktien.

Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för Catena Media till 106 kronor från 138 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Fredagens stängningskurs var 60:50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.