Rysarår för Grimaldi



Entreprenören, industriprofilen och tidigare ordföranden i Företagarna Salvatore Grimaldi hade ett nattsvart fjolår. Förlusten i det privata bolaget Grimaldi Industrier stannade på hela 643 miljoner.

- Ett tufft år, men det är det här som är företagande, säger Salvatore Grimaldi till Affärsvärlden.se.

Salvatore Grimaldi är en av Sveriges mest välkända entreprenörer och företagare, inte minst efter uppdraget som ordförande för Företagarna som han lämnade tidigare i år.

Företagsgruppen drivs inom det helägda bolaget Grimaldi Industrier som bland annat äger cykeltillverkaren Cycleeurope, med varumärken som Crescent och Monark, träningscykeltillverkaren Monark Exercise samt dokumenthanteringsföretaget Plockmatic.

Via dotterkoncernen VenCap-industrier ägs också Alpha Sweden, som tillverkar maskiner för produktion av dvd-skivor. Det har visat sig bli ett mycket kostsamt äventyr för Salvatore Grimaldi. I april i år försattes bolaget i konkurs sedan bland annat flera kunder råkat i stora problem. I årsredovisningen för Grimaldi Industrier, som just lämnats in till Bolagsverket, har hela förlusten för konkursen räknats in retroaktivt. Totalt handlar det om en smäll på 613 miljoner kronor, varav 141 miljoner avser nedskrivningar av lån från VenCap.

– Vi satsade alldeles för mycket på utveckling, men det var samtidigt nödvändigt för att vara nummer ett, vilket vi blev tekniskt sett. Men när marknaden inte kommer står man där, och även om man har fina produkter måste man fatta beslut vad man ska göra och vi fattade det här beslutet, säger Salvatore Grimaldi.

Även för cykelkoncernen Cycleeurope gick det trögare ifjol. Omsättningen minskade med åtta procent till 2 025 miljoner. En vinst på 70 miljoner 2004 vändes till en förlust på 32 miljoner.

– Det är också med anledning av rätt så stora omstruktureringskostnader. Vi har jagat kostnader samtidigt som vi vill ha en flexibel organisation inför framtiden. Fortfarande lever många cykeltillverkare på anti-dumping tullarna i Kina. Men när de är borta ska vi vara rustade för att kunna klara oss utan dem, säger Salvatore Grimaldi.

2006 har också börjat trögt för Cycleeurope, på grund av det dåliga vädret i Europa under våren.
– Men i maj så fick vi en skjuts uppåt.

Under 2005 förvärvades Plockmatic, som sysslar med dokumenthantering. Omsättningen minskade första året med 15 procent till 177 miljoner och en vinst på 10 miljoner byttes i en förlust på 6 miljoner. Under hösten 2005 flyttades ytterligare produktionsvolymer till anläggningen i Riga i Lettland och den svenska personalstyrkan har minskats med 25 procent.
– Vi har tagit alla de tråkiga besluten inför framtiden som gör att vi visar dåliga siffror, säger Salvatore Grimaldi.

Även i dotterkoncernen till Grimaldi Industrier, Sagri Development, där bland annat Grimaldis Mekaniska Verkstad samt Å Karlssons Spools ingår har haft det tufft. Verkstadsbolagen gjorde en förlust på 16 miljoner men räddades av en vinst på 18 miljoner i AB Gety som sysslar med aktieförvaltning.

Totalt blev det en förlust för Grimaldi-koncernen efter skatt på 643 miljoner kronor.

– Det var ett tufft år med alla våra företag i omstruktureringar, vilket även Alpha var. Nu har vi tagit alla de kostnader som gör att det kommer vända uppåt. Det är det här som är företagande, att man måste gå in vissa gånger och göra saker, säger Salvatore Grimaldi.

Smällen raderar ut mer än hälften av det egna kapitalet i koncernen och sänker soliditeten från 51 till 31 procent.

Men Salvatore Grimaldi är inte orolig.

– Moderbolaget har 96 procents soliditet så det är fortfarande okej. Nu ser vi fram emot att utveckla verksamheterna vidare. 2006 ska alla bolag visa om inte bra siffror så i alla fall vinst, säger han.

Av årsredovisningen framgår att Grimaldi också väljer att slopa aktieutdelningen som 2004 var 40 miljoner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.