Skånes hetaste startups tävlar om 33-plats

33-LISTAN. Många känner sig kallade. Tre är utvalda. Här är Skånebolagen som ska fajtas om att knipa en plats på årets hetaste lista för unga teknikbolag.
Skånes hetaste startups tävlar om 33-plats - polis-dubai-360-kamera-briskeye-33-listan-nyteknik-700-394_binary_6829190.png

Heta 33-listan kommer till Malmö! Anmäl dig till det kostnadsfria eventet här!

Efter regionfinalerna i Linköping och Umeå drar 33-listeturnén vidare till Malmö. På onsdag 8 mars intar tre unga Skåneföretag scenen på Media Evolution City för att berätta om varför just deras teknik har potential att förändra världen.

Ett av dessa framtidshopp är Modcam. Bolagets innovation består av en smart sensor som använder avancerad bildanalys för att mäta människoflöden i butiker eller stor kontor.

Produkten, stor som en brandvarnare, är fullpackad med teknik som en kamerasensor och mikroprocessorer, bland annat. Bilderna som samlas in analyseras blixtsnabbt med hjälp av egenutvecklad programvara i produkten.

När analysen är klar skickas metadata – sjok av ettor och nollor – vidare till Modcams webbtjänst, där deras kunder kan se värmekartor som visar vilka delar av butiksytan som det är mest folk i, till exempel. Analyserna är så pass detaljerade att det går att se vilket åldersspann kunderna tillhör – och vilket kön de har.

LÄS MER: 33-listan: Flexibla ljuskällor tog priset33-LISTAN. Med sin teknik för skapa tunna och flexibla ljuskällor tog Luna LEC hem segern i 33-listans regionala final i Umeå. Men konkurrensen var stenhård.

Modcam har ett tiotal kunder världen över inom detaljhandel och fastighetsbranschen. Men i framtiden tror man att deras teknik kan komma till nytta i fler delar av samhället:

– Sjukvård, industrier och smarta städer är intressant på sikt. Vår teknik ger en unik möjlighet för företag att förbättra verksamheten efter hur människoflödena faktiskt ser ut, säger Andreas Nordgren, vd.

Helsingborgsbolaget Spectronic Medical tävlar också i Malmö. Företaget har tagit fram ett nydanande system för medicinsk bildanalys inom cancerbehandling. Genom att använda bilder från en magnetkameraundersökning (MR) och låta självlärande algoritmer analysera bilderna, kan systemet öka precisionen för strålbehandlingen för att på så sätt skydda de kringliggande organen som är friska, samt att göra det möjligt med mer individanpassad och träffsäkrare vård.

– Vår teknik kommer att revolutionera strålbehandlingen för cancerpatienter, säger Carl Siversson, vd.

Det tredje Skånebolaget är Briskeye, som har utvecklat en 360-graderskamera och en programvara som kan samla in livevideo från tre kameror i realtid, sy ihop materialet till en sfärisk bild – där du kan vända på huvudet och titta i alla riktningar – och sedan skicka ut sändningen så att användarna kan se den på nätet eller med vr-glasögon. Tekniken används bland annat av polisen i Dubai för övervakning av flygplatser, men även mediebolagen Fox News och Blomberg har testat systemet.

– Det är en enorm matematisk utmaning att lyckas sy ihop rörlig bild från 360-graderkameror – och att dessutom göra det i realtid så att tittarna kan se flödet som en livesändning. Men vi klarar av det, säger Torge Kügele från Briskeye.

Lundabolagets teknik används bland annat av polisen i Dubai för övervakning av flygplatser och offentliga platser, men även mediebolagen Fox News och Blomberg har testat systemet.

 

Text: Kalle Wiklund

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.