Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stockholmsbörsen väntas inleda det nya kvartalet iu dur

2019-04-01 08:42
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagens handel uppåt sedan USA-börserna i fredags stärktes på bred front och den positiva utvecklingen fortsatt på de asiatiska aktiemarknaderna.

USA-börserna handlades upp 0,7-0,8 procent i fredags. I Asien har börserna stigit rejält efter att kinesiska inköpschefsindex överraskat positivt.

USA-presidenten Donald Trump uttryckte på fredagen åter optimism om handelsförhandlingarna med Kina. Samtalen i Peking är avslutade och ska nu återupptas i Washington denna vecka. Kinas regering uppgav på söndagen enligt Reuters att den kommer att avhålla sig från att höja tullarna på bilar och bildelar från USA från den 1 april, som en goodwill-gest mot USA som skjutit på högre tullar på kinesiska varor.

Vid 8.30-tiden hade terminen för Frankfurtbörsens DAX-index stigit 0,8 procent och franska CAC med 0,6 procent. Samtidigt pekade IG:s förhandel på en uppgång med 0,7 procent för Stockholms OMXS30-index.

I Storbritannien ska parlamentet på måndagen rösta om en rad icke bindande förslag för att visa vägen framåt i brexitprocessen. I fredags röstade parlamentet åter nej till premiärminister Theresa Mays brexitavtal i fredags. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade på söndagen för att EU:s tålamod kan ta slut och uppmanade britterna att fatta ett beslut inom de kommande "timmarna eller dagarna".

På råvarumarknaden har oljepriserna fortsatt upp och även på basmetallerna noteras överlag högre priser.

Flera riktkurshöjningar på H&M har kommit efter fredagens kvartalsrapport, som överträffade analytikernas förväntningar. H&M-aktien steg 9,6 procent till 155 kronor under stor omsättning i fredags. Ett urval:

* SEB ökar sin riktkurs för klädjätten till 115 kronor (110) och Nordea drar upp till 135 (125). Båda upprepar sina säljrekommendationer för aktien, enligt Bloomberg.

* Société Générale höjer riktkursen för H&M till 116 kronor från 94 och upprepar också sitt säljråd, enligt Bloomberg.

* Amerikanska analys- och mäklarfirman Telsey Advisory Group tar upp riktkursen på H&M till 170 kronor (150) och upprepar rekommendationen market perform, enligt Bloomberg.

* På Astra Zeneca drar Cowen and Company upp sin rekommendation outperform från market perform och riktkursen till 48 från 42 dollar, enligt Reuters.

* DI sätter en köprekommendation på nischbanken Resurs Resurs. Fortsätter Resurs att leverera ligger en aktiekurs på 65 kronor klart inom räckhål, skriver tidningen om aktien som stängde på 57:60 kronor i fredags.

* Börsveckan ger rådet köp på HMS Networks och Fortnox medan sälj rekommenderas för Lyko och Briox.

Priset i den placering av aktier som Astra Zeneca genomförde i fredags landade på 6.050 pence per aktie. Det är i linje med vad Bloomberg News rapporterade på fredagskvällen. Aktien backade med 5,6 procent i London i fredags och stängde på 6.135 pence efter en aviserad storaffär i Japan med tillhörande nyemission.

Lundin Petroleum handlas utan rätt till kvartalsutdelningen om 3:43 kronor från och med måndagen , likaså Stendörren (0:56 kronor kvartalsvis)

På måndagens statistikagenda finns en rad inköpschefsindex, där bland annat ISM:s industri-PMI för USA väntas ligga kvar kring samma nivå som i februari. Från USA väntas också detaljhandelssiffror i eftermiddag, i euroområdet preliminärt KPI och i Sverige ska finansminister Magdalena Andersson presentera regeringens ekonomiska prognoser, inför vårbudgeten den 10 april.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom