Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stockholmsbörsen väntas öppna i dur

2019-04-16 08:44
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen något upp i linje med omvärlden med ett antal delårsrapporter och rekommendationsförändringar i fokus.

Storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel stiga 0,2 procent, efter att på måndagen ha ökat 0,1 procent till nivån 1.643.

Börsterminerna på båda sidor Atlanten är försiktigt upp ett par tiondelar. USA-börserna steg marginellt på måndagskvällen, även om den amerikanska heldagen summerades till -0,1 procent efter press från Goldman Sachs rapport.

Asienbörserna handlades generellt upp på tisdagsmorgonen, efter att inledande nedgångar bytts mot lyft efter någon timmes handel.

Nätbanken Avanza redovisade på morgonen ett rörelseresultat på 100 miljoner kronor för det första kvartalet. Det var något lägre än Bloombergs snittestimat som pekade mot 107 miljoner kronor. De totala intäkterna på 268 miljoner kronor var 4 procent lägre än väntat. Avanza budgeterar fortsatt för en kostnadsökning på 10,5 procent i år.

Under morgonen delårsrapporterade även Beijer Ref, som redovisade en organisk tillväxt på 8 procent och en förbättrad rörelsemarginal. I eftermiddag väntas delårsrapport från Profilgruppen.

Swedbank har fått höjd rekommendation av Danske Bank Markets till behåll. Riktkursen sänks dock från 195 till 156 kronor. Aktien stängde på 151 kronor på måndagen och har fallit 24 procent sedan årsskiftet.

Ett fåtal större aktieägare i det First North-listade it-konsultbolaget CAG har sålt totalt 496.000 aktier till investmentbolaget Creades. Det motsvarar 7,6 procent av CAG:s aktiekapital.

Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för MTG till köp. Riktkursen sänks dock till 140 från drygt 146 kronor.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Skanska till behåll efter den senaste tidens starka kursutveckling för byggbolagets aktie.

Telia har beslutat att införa ett nytt återköpsprogram av aktier om 5 miljarder kronor. Beslutet är i linje med ambitionen som kommunicerades i april i fjol om att återköpa aktier för ett årligt belopp om 5 miljarder kronor över en treårsperiod.

Prostalund föreslår en företrädesemission om 26 miljoner kronor för att täcka kommande års underskott fram till dess att positiva kassaflöden genereras. Bolaget har även delårsrapporterat på morgonen.

Net Ent har fått sänkt riktkurs från Nordea Markets till 45 kronor från tidigare 50 kronor. Rekommendationen köp upprepas dock. Aktien stängde på 29:90 kronor på måndagen och har backat 18 procent sedan årsskiftet.

H&D Wireless uppgav i ett förtydligande på måndagskvällen efter gårdagens kursrusning att det förslag till avsiktsförklaring som bolaget har mottagit från ett stort internationellt företag med säte i Kina inkluderar upprättandet av ett samriskbolag där H&D Wireless äger 20-49 procent och motparten 51-80 procent. Motparten avser även investera upp till 30 miljoner kronor i H&D Wireless genom en riktad nyemission, vilket företaget nämnde tidigare på dagen utan att ange ett belopp. Handeln återupptas på tisdagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom