SUPERPORTFÖLJEN

Börsåret 2008 kan bli det sämsta i historien. Vi har finkammat börsen och hittat tio intressanta aktier som passar i den långsiktiga portföljen.

Vi vet inte om börsen närmar sig botten eller inte. Ingen vet. Men det vi vet är att börsen kommer att vända upp. Alla aktier som ser billiga ut i dag kommer inte att finnas med då. Vissa börsbolag kommer att gå under och andra kommer att köpas upp. Om fem år kanske börskartan har ritats om ordentligt. Men även om det i dag känns osäkert finns det starka kort. Bolag som överlever om det blir recession. Och som även klarar en depression, om det nu skulle bli så illa.

Vi har plockat ut tio bolag som har en affärsmodell och en position på marknaden som vi tror håller även i ett långt perspektiv. Vi har rensat ut bolag med för hög belåning, med instabila ägarsituationer och goodwillposter som oroar. Därmed är grunden lagd för en bra utveckling även för aktien. Det handlar inte om att vi hittat de ultimata värdeaktierna (lågt värderade aktier med stabil utdelningstillväxt). Vissa av våra val är snarare tillväxtaktier, men stabila sådana. Och att de dessutom går att köpa till ett rimligt pris är inte fel. De här har varit våra kriterier:

1. Affärsidén
Stark affärsidé, bra kärnverksamhet som ger goda marginaler.

2. Tillväxten
Möjlighet till framtida tillväxt. De bolag vi valt väntas i snitt växa med 13 procent till och med 2010. Att spå längre in i framtiden är alltför osäkert.

3. Marknaden
Växande marknad eller möjlighet att bredda marknaden. Omsättningstillväxten väntas bli i snitt 12 procent till och med 2010 i de utvalda bolagen.

4. Positionen
Stark marknadsposition ger makt över prissättningen.

5. Skuldsättningen
Normal eller låg skuldsättning. God möjlighet att betala räntor.

6. Goodwill
Begränsad risk för att bolagen tvingas skriva ned goodwill.

7. Utdelningsnivån
Hög och stigande utdelning. Historisk utdelningstillväxt och – helst – inga sänkningar i prognoserna för de närmaste två åren.

8. Börsvärdet
Stora eller mellanstora bolag, vilket borgar för en god likviditet i aktien. I snitt har bolagen ett börsvärde på 59 miljarder kronor.

9. Ägarnas engagemang
Stabila och engagerade huvudägare. Inga aktieböcker dominerade av hedgefonder som riskerar att kapsejsa och tvingas kasta ut stora aktieposter på marknaden.

10. Krisberedskapen
Erfaren ledning som visat kraft att ta itu med tidigare kriser.

I vissa fall har vi gjort undantag från kriterierna ovan. Men inte utan att noga tänka oss för. Betsson är inget stort bolag. Men å andra sidan är handeln relativt aktiv i aktien. Det är ingen större risk att en aktieägare som vill ur sin position inte hittar några köpare.

Vi har valt svenska aktier – med ett undantag: Fortum. Vi saknar kraftbolag av den digniteten på Stockholmsbörsen. Även om vi inte i första hand tänkt portfölj, utan valt varje aktie på egna meriter, kändes det rätt att ha med ett kraftbolag bland de utvalda. Inga aktieinvesteringar är helt säkra, givetvis. Men de här bolagen har förutsättningar att stå betydligt högre än i dag när paniken skingras.

Tänk också på att du inte behöver använda hela kassan, om du har någon, till att köpa aktier på en gång. Du kan börja ackumulera och köpa successivt under de kommande åren.

Här är våra tio val bortom paniken:

Hennes & Mauritz: Kläder för god nattsömn

Getinge: Tillväxt utan värk

Oriflame: Rysskräck som lockar

Betsson: Säkra spelkort

Fortum: Miljövänligt kraftpaket

SKF: Kulan har bra vind i seglen

Castellum: Fastigheter på stabil grund

Alfa Laval: Lågt värderad tillväxt

Handelsbanken: Gammal är äldst på börsen

Securitas: Trygghet i vikande konjunktur

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.