Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Teknikkonsult i topp i Affärsvärldens Aktieallsvenska

2017-02-13 14:01

Teknikkonsulten Sweco tar hem vinsten i Affärsvärldens Aktieallsvenska.

Affärsvärlden har sammanställt en uppdaterad Aktieallsvenska, baserat på utvecklingen under de senaste 15 åren. Ur vår databaskälla Factset har kurs­utveckling och utdelningen tagits fram för varje enskilt år sedan 2002, där utvecklingen för 2016 är ­sista datapunkten. Viss reservation lämnas för att underlaget för till exempel alla utdelningar i databasen är korrekta.

I stället för att se till total­avkastning under hela perioden på 15 år rankas börsbolagen ­efter totalavkastning under varje enskilt år. Den rankningen summeras sedan och bolag som kontinuerligt befinner sig i toppen hamnar också i toppen av Aktieallsvenskan. För att hamna högt upp i Affärsvärldens ­maratontabell krävs alltså en hög totalavkastning under många enskilda år.

Förra Aktieallsvenskan publicerades i nr 41/2014 med 2013 som slutår och tre nya år har därför adderats. Dåvarande tabell­ettan Wallenstam har nu petats ner till en elfteplats. Ny i toppen är teknikkonsulten Sweco, som liksom konkurrenten ÅF på plats 15 har vuxit kraftigt med en framgångsrik förvärvsstrategi.

Listan domineras av industribolag med inslag från branscherna fastighet, teknikkonsult, konsument och medicinteknik. Bolag som Elekta, Kabe och Atlas Copco har fått lämna listan. Årets nykomlingar är Vitrolife och Betsson som går direkt in på andra och tredjeplats. Speloperatören Betsson har haft ett svagt år, men sticker ut med absolut lägst värderings­multiplar och högst direkt­avkastning i tabellen.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom