Teknikkonsult i topp i Affärsvärldens Aktieallsvenska

Teknikkonsulten Sweco tar hem vinsten i Affärsvärldens Aktieallsvenska.

Affärsvärlden har sammanställt en uppdaterad Aktieallsvenska, baserat på utvecklingen under de senaste 15 åren. Ur vår databaskälla Factset har kurs­utveckling och utdelningen tagits fram för varje enskilt år sedan 2002, där utvecklingen för 2016 är ­sista datapunkten. Viss reservation lämnas för att underlaget för till exempel alla utdelningar i databasen är korrekta.

I stället för att se till total­avkastning under hela perioden på 15 år rankas börsbolagen ­efter totalavkastning under varje enskilt år. Den rankningen summeras sedan och bolag som kontinuerligt befinner sig i toppen hamnar också i toppen av Aktieallsvenskan. För att hamna högt upp i Affärsvärldens ­maratontabell krävs alltså en hög totalavkastning under många enskilda år.

Förra Aktieallsvenskan publicerades i nr 41/2014 med 2013 som slutår och tre nya år har därför adderats. Dåvarande tabell­ettan Wallenstam har nu petats ner till en elfteplats. Ny i toppen är teknikkonsulten Sweco, som liksom konkurrenten ÅF på plats 15 har vuxit kraftigt med en framgångsrik förvärvsstrategi.

Listan domineras av industribolag med inslag från branscherna fastighet, teknikkonsult, konsument och medicinteknik. Bolag som Elekta, Kabe och Atlas Copco har fått lämna listan. Årets nykomlingar är Vitrolife och Betsson som går direkt in på andra och tredjeplats. Speloperatören Betsson har haft ett svagt år, men sticker ut med absolut lägst värderings­multiplar och högst direkt­avkastning i tabellen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG