Terminer indikerar öppning nära nollan

Stockholmsbörsen stod på tisdagsmorgonen inför en öppning på eller strax över nollstrecket.

Det senaste dygnets amerikanska marknader visade blandad utveckling och i Asien steg börserna överlag måttligt på tisdagen inför en väntad räntesänkning i USA på onsdag och mot bakgrund av att handelssamtalen mellan Kina och USA återupptagits.

Svensk ekonomi visade sig svagare än väntat i det andra kvartalet.

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index upp 0,2 procent respektive ned 0,1 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,1 procent.

I New York steg DJIA marginellt på måndagen, medan S&P 500 och Nasdaq tappade mark. På nedsidan märktes finans samt flera stora teknikbolag. I Asien steg flertalet börser några tiondels procent på onsdagen, med Fastlandskina i topp.

Sveriges BNP sjönk oväntat 0,1 procent under det andra kvartalet jämfört med det första, visar SCB:s initiala statistik som av misstag delvis publicerades på måndagskvällen. Väntat var enligt Infront Datas prognosenkät en ökning med 0,2 procent.

”Fallet i investeringar var större än vi väntat, men framför allt mindre svag import håller också tillbaka tillväxten jämfört med vår prognos. Kronan försvagades med ett par ören när marknaden nu på morgonen upptäckte SCB:s för tidiga publicering”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

Det tyska industribolaget Schaeffler, som bland annat är en konkurrent till kullagerkoncernen SKF, sänkte på måndagskvällen sin intäktsprognos för helåret. Bolaget förväntar sig nu att intäktstillväxten kommer hamna mellan -1 procent och +1 procent i konstant valuta. Den tidigare prognosen låg på 1-3 procent.

Rapportflödet i Sverige är ännu inte helt över.

Kredithanteringsbolaget Hoist rapporterade en rejäl vinstökning till ett resultat före skatt om 230 miljoner kronor för det andra kvartalet, upp från 141 miljoner för ett år sedan.

”Alla våra marknader fortsätter att vara attraktiva, med ett stort utbud och en minskad prispress”, skriver vd Klaus-Anders Nysteen i rapportens vd-ord.

NCAB, som säljer mönsterkort, visade stigande omsättning och ebita-resultat, men noterar att den nordamerikanska verksamheten påverkas negativt av handelskriget.

Spelapputvecklaren G5 Entertainments nettoresultat landade på 16,9 miljoner kronor för det andra kvartalet, ned från 45 miljoner för ett år sedan.

Sandviks vd Björn Rosengren uppges vara favorit att ta över vd-posten på ABB, uppger Bloomberg News. Ett beslut väntas inom de närmaste veckorna.

På rekommendationsfronten märks att Credit Suisse sänkt riktkursen för Attendo till 55 kronor (70), medan Jefferies höjt Sobis riktkurs till 253 kronor (232).

Under fömiddagen väntas bland annat EMU:s barometerindikator samt KPI från Tyskland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.