Utredare vill blockera nätspelandet

Svenskar kan hindras från att spela online hos vissa bolag. Det kommer den statliga spelutredningen att föreslå. - Det är inte juridiskt möjligt, säger Bettsons vd till affärsvärlden.se.

Utländska spelbolag kommer att tillåtas att ordna spel i Sverige om de betalar licens. I alla fall när det gäller spel på sporter som fotboll, ishockey och möjligen trav. Det blir dock inte fritt fram för licensbetalande privata bolag att driva casino eller ställa ut spelautomater som Jack Vegas. Det ska staten fortsatt ha monopol på.

Det kommer spelutredaren Jan Nyrén att föreslå när han presenterar sin utredning i december, enligt Ekot. Hur det blir med nätpoker och andra interaktiva spel, som är viktigast för de börsnoterade spelbolagen, har utredaren dock ännu inte beslutat.

Men för att staten ska kunna ta bra betalt för sina licenser krävs att svenskarna hindras att spela hos andra spelbolag via nätet. Det kan ske genom blockerade IP-adresser och stoppade betalningar till bolag som inte betalar licens.

– Om den statliga spelutredaren tror att staten kan erbjuda vissa spelbolag licenser men hindra andra bolag från att sälja onlinespel har han missuppfattat EG-rätten, säger Betssons vd Pontus Lindwall till Affärsvärlden.se.

Han är inte orolig för att Betssons verksamhet kommer att drabbas genom blockerande av IP-adresser eller att betalningarna från kunderna stoppas.

– För det första tror jag inte att det är juridiskt möjligt att göra det. För det andra vet jag att det inte är tekniskt möjligt. Det är bara att titta på dem som har försökt, säger han.

I USA har myndigheterna försökt stoppa transaktioner till spelbolagen. Enligt Pontus Lindwall har det snarare lett till ett större intresse för spel.

– När politiker försöker göra inskränkningar i folks valfrihet reagerar man ofta med att gå emot det. I USA har de bolag som fortsatt att erbjuda spel mångdubblat sin försäljning, säger han.

Pontus Lindwall tycker att det är positivt att utredaren föreslår att icke-statliga aktörer får bedriva vissa former av spel, som spel på fotboll, hockey och kanske trav.

– Vi förstår att det är stora och svåra politiska frågor. Alla öppningar är steg i rätt riktning. Vi kan ha viss förståelse för att man tar sådana här omvälvande förändringar stegvis. Slutsituationen blir ändå att speltjänster, i likhet med andra tjänster, kommer att kunna erbjudas över gränserna. Det är jag helt övertygad om att politikerna förstår också.

Han kan inte uttala sig om Betsson kan komma att betala licens för att få arrangera de typer av spel som, enligt utredaren, blir tillåtna.

– Det kan vi inte uttala oss nu. Det beror på hur villkoren utformas och vilka spelformer de gäller. Men den svenska marknaden är ju så klart intressant för oss.

För att hålla ordning på spelandet vill Jan Nyrén ha en ny övervakande myndighet och han vill skärpa reglerna för marknadsföringen. Det ska bli straffbart att sälja spel till personer som inte fyllt 18 år, enligt förslaget.

Bakgrunden till att utredningen förslår förändringar är att EU-kommissionen hotar att ta det svenska spelmonopolet till EG-domstolen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.