Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Vem är störst 2020?

2017-09-13 18:00

Ett nytt bolag har tagit över ledartröjan på Stockholmsbörsen strax före halvtid i Affärsvärldens femårsjämförelse.

I nummer 39/2015 rankades de 25 största svenska börsbolagen sett till börsvärde i femårs­intervall från 2015. Ovan har tabellen uppdaterats med de största bolagen per september 2017.

Ny i toppen är Nordea, som ­tidigare legat tvåa och trea ­under flera år. Men i september aviserade banken att den flyttar ­sätet till Finland.

Den närmast ständiga klättraren Atlas Copco står redo att ta över, men avknoppningen av gruv- och byggdivisionerna i Epiroc nästa år kan göra ledningen kortvarig.

Klädjätten H&M, som var störst 2010 respektive 2015, kan då återta toppositionen. Men om bolagets svacka fördjupas ytterligare står andra bolag redo att köra om.

Ett ambitiöst marginalmål satte nyligen ordentlig fart på Volvo, vars börsvärde nu bara är drygt 6 procent lägre än H&M:s. Och 8 procent under Volvo ­skuggar Wallenbergarnas Investor.

På sikt är det värt att hålla ­ögonen på stabila ­tillväxtbolag som Handelsbanken, Assa Abloy, ­Essity och Hexagon.

Längre ner på listan kan också noteras att Lundbergs ­fortsätter att ta placeringar. Om Fredrik Lundberg fortsätter att hålla nere utdelningen och i stället ­fortsätter köpa aktier, så är förutsättningarna goda att klättra ytterligare.

Bland investmentbolagen har Latour ersatt Melker ­Schörling, som denna gång hamnade ­precis utanför listan.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom