Äntligen en trend som talar för Telia

Ännu en intensiv rapportvecka till ända och vi minns snikna reaktioner och ärliga bortförklaringar bland mycket annat. Och så lär 65 plussarna för första gången vara fler än småbarnen - något som på lång sikt kan tala för Telia. Men redan nu ser vi skäl till att Teliaaktien är köpvärd.
Äntligen en trend som talar för Telia - 8c09afbf-0801-4ff2-9695-1e946135041bfitcroph450q80upscaletruew800s67511e5f9ba3affb5360673bdc3b61264db9d06b

Fakta om formatet “Veckans Börsplus”

Börsplus prenumeranter brukar varje fredag få en krönika som vi kallar för ”Veckans Börsplus”. Här finns tre huvudsakliga delar:

1. Vi väljer ut Veckans plus och Veckans minus och ger vår kommentar. Det kan vara små spaningar, anmärkningsvärda nyheter eller stora trender.

2. Vi redovisar eventuella ändringar av analysråd eller i våra listor över favoritaktier.

3. Vi summerar allt som Börsplus publicerat i veckan som gått. Aktieanalyser, kommentarer och ibland vår podcast.

Veckans plus: 65+

Veckans plus blir 65 plus. Jag läser nämligen i FT att världen nu tydligen nått den punkt då antalet personer som är 65 år eller mer för första gången i nedskriven historia är fler än antalet 5-åringar. Jag kan inte gå i god för siffrorna men de lär vara från FN vilket är en källa så god som någon.

Implikationerna av den demografiska utvecklingen är enorma och välkända. Vi måste jobba längre och allt det där. Börsen har ändå en smula svårt att ta till sig den här sortens långa trender och ärligt talat är det inte uppenbart hur man ska agera rent placeringsmässigt.

Artikelförfattaren i FT, Anne Richards, föreslår vissa typer av obligationer och utdelningsaktier eftersom det är den typen av tillgångar som pensionärer behöver för sitt kassaflöde. Hon pekar även ut företag som arbetar med sparande och rådgivning som en vinnarsektor. Det där senare kan hänga ihop med att Richards till vardags jobbar för ett stort sådant företag, M&G Investments. Men det behöver inte vara fel för det.

Tvärtom är det lätt att tänka sig att uppenbara äldrevinnare som Attendo eller kanske Capio behöver brottas med problem som allt dyrare personalkostnader och svag betalningsförmåga från det offentliga, när efterfrågan stiger på typiska äldreprodukter som vård och omsorg. Kanske är istället utdelningsstarka aktier som Telia och Fortum de bättre placeringarna på trenden. En intressant tanke, tycker i alla fall jag.

I ett av fallen, Telia, ser vi på Börsplus hur som helst ett extra intressant köpläge just nu efter den snikna reaktionen på telejättens bokslut.

Veckans minus: Julskinkan som inte försvann

En förlorare i veckans digra rapportflod var Axfood som tappade drygt 5 procent på börsen. Att resultatet kommer in 10 procent under förhandstipsen är inte särskilt gångbart när värderingen nosar på p/e 20, det står helt klart. Men snackisen efter rapporten var snarare hur ledningen förklarade vad som hänt än siffrorna. Bortförklarade, skulle nog många säga.

”Julafton inföll en lördag”. Detta pekar ledningen ut som den stora faktorn i att vinstmotorn i Axfood, Willysbutikerna, hade ett dåligt kvartal med fallande resultat. Kunderna åt ”vardagsmat” ända fram till högtidsdagen medan julskinkorna och liknande låg övergivna i hyllor och frysboxar och krävde röda prislappar för att röra på sig.

Man kan förstås tycka att Axfood borde ha koll på det här och anpassa sina inköp i tid. Det är väl just sådant de ska vara experter på. Svagt. Kanske inte fullt i klass med Qliros leksaksbutik, Lekmer, som nu lyckats förlora pengar julklapps-kvartalet Q4 två år i rad, men ändå rätt uselt.

Å andra sidan är det något lite charmigt med alltihop. Det är inte raketforskning eller banbrytande affärsmodeller som skapar, eller sabbar, resultaten i bolag som Axfood. Det är hur mycket julskinka man köper in och 1000 liknade beslut varje kvartal. Så varför skulle inte ledningen lyfta fram att detta var felet när det säkert var just så. Istället för diffusa kommentarer om ”svåra jämförelsesiffror” eller ”investeringar i tillväxt” etcetera som man hör och glömmer lika snabbt.

Nej, Axfood gjorde inte så bra ifrån sig det här kvartalet men de sa i alla fall utan omsvep var skon klämde. Tack för det.

BÖRSPLUS FAVORITER

På listan över Börsplus favoriter finns de aktier som vi gillar allra bäst just nu. Du hittar hela listan här. I fredagsmailet sammanfattar vi vilka förändringar som gjorts på listan. Den här veckan plockar vi bort en gammal vinnare medan en annan aktie får förnyat förtroende.

Apple – lämnar

Apple har haft en plats bland våra favoritaktier i kategorin stabila sparaktier. Nu har kursen stigit rejält och på drygt 130 dollar anser vi att värderingen börjar matcha bolagets prestationer. Därför utgår aktien från favoritlistan.

Lammhults Design Group – kvar på listan

I veckan kom möbelbolaget med ett starkt bokslut och annonserade tidigare i år ett nytt förvärv. Tar vi in de senaste utvecklingarna i prognoserna så blir bilden att detta fortfarande är en billig aktie.

ÄNDRADE RÅD

Telia – upp till köp

Aktien har fallit tillbaka något efter vår analys i slutet av januari trots ett rätt händelselöst bokslut. Ju mer vi tänker på läget i Telia desto intressantare ter sig möjligheterna. Den stabila nordiska rörelsen försvarar på egna ben dagens börsvärde. Får bolaget loss det vi tror är möjligt ur sina Euroasiatiska tillgångar, så kan upp till 10 kronor per aktie föras över till ägarna – på lite sikt. Rådet höjs till köp på aktien.

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Fingerprint

Förra året bokade Fingerprint stora intäkter som inte motsvarades av efterfrågan från marknaden. Ett slags så kallad channel stuffing som det nu kommer bli mycket plågsamt att backa tillbaka från. Börsplus beräkningar visar att risken är stor att bolaget därför på alla punkter kommer missa sina prognoser för 2017. Bolaget flaggar i bokslutet för att Q1 2017 blir betydligt svagare än Q1 2016. Börsplus tycker värderingen är för låg för ett säljråd samtidigt som fusklukten är för stark för ett köpråd.

Assa Abloy

Låskoncernen Assa Abloy är ett fint svenskt kvalitetsbolag. Bolaget har uppvisat både imponerande tillväxt och stabil lönsamhet men har också en rätt dyr aktie som på senare tid ibland värderats bortåt 20 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit). Den höga värderingen innebär höga krav på att historien återupprepar sig. Men vi ser ett antal frågetecken som gör att en sådan utveckling inte är helt huggen i sten.

Hexagon

Mätteknikkoncernen Hexagon har blivit en allt mindre attraktiv investering. Värderingen på aktien har inte rättat sig efter Ola Rolléns misstänkta aktieaffärer samt Melker Schörlings avgång av hälsoskäl och här finns fortfarande fallhöjd. Risken finns att det fortsätter svaja kring vd, att tillväxten inte tar fart som väntat, att värderingen helt enkelt ansluter sig till andra likartade bolag, eller att det uppstår andra problem i maskineriet. Äger man aktien tycker Börsplus man kan tacka för kaffet efter de senaste tre månadernas kursuppgång.

Nordax

Nischbanken Nordax tuffar på med en fin vinsttillväxt och som korten ligger kan den trenden mycket väl fortsätta. Bolaget är en av de mer betydande spelarna i blancolåne-segmentet bortsett från storbankerna – med en total utlåning på 12,7 miljarder kronor i Norge, Sverige, Finland och Tyskland. Men det finns också frågetecken vilket utvecklingen i Norge visar. Här ökar efterfrågan på privatlån kraftigt, flera aktörer satsar stora pengar på att expandera samtidigt som myndigheterna funderar på åtgärder mot tillväxten. Vi är lite försiktiga och ställer oss neutrala till aktien.

QBNK

QNK är ett molntjänstbolag som startade 2003 men bolaget fick sin nuvarande skepnad runt 2013/2014. Bolaget omsatte i fjol 17 Mkr och har en positiv resultattrend på så vis att förlusterna tydligt minskar. Kundlistan är fin men väldigt lokal för en produktkategori som på sikt kan komma att domineras av lokala jättar. I grund och botten är vi inte alls övertygade om att QBNK kommer lyckas enligt sina planer. Men chansen finns och man skulle kunna tänka sig en högre värdering redan idag. Börsplus slutsats är att QBNK är en klart intressant aktie att överväga för den som gärna köper en lottsedel och har förståelse för de höga riskerna.

Lammhults

Möbelbolaget Lammhults har gått riktigt starkt på börsen och eldades nu i veckan på av ett positivt bokslut. Utsikterna på marknaden är generellt sett bra vilket bolagets organiska tillväxt på 15 procent i fjärde kvartalet och höga orderingång visar. Tack vare en god kassa vågar bolaget använda sin starka balansräkning för att förvärva. Det senaste året har tre bolag köpts och vi tror detta är en bra sak. Använder vi samma multipel som i förra analysen blir avkastningspotentialen 38 procent inklusive utdelningar. Börsplus tycker aktien är köpvärd.

IRLAB

IRLAB Therapeutics är ett forskningsbolag som utvecklar läkemedel främst inom Parkinsons sjukdom, med ursprung från Carlsson Research. Bolaget bildades så sent som 2013, när ledningen köpte ut verksamheten från danska Neurosearch. IRLAB ska nu noteras på First North och teckningsperioden stängs idag, fredag. Vi imponeras av kompetensen i bolaget och ser stor potential i de två projekt som nu ska gå in i Fas II-studier. Men nu ska mer än 100 Mkr tas in, utan att det kommer att räcka till definitiva Fas II resultat. Vi gläds åt att se ett nytt och ambitiöst forskningsbolag noteras, och antar att det blir fulltecknat. Vi tror dock att det kommer att finnas bättre tillfällen att investera i detta kvalitetsbolag framöver, och avstår från att teckna aktien nu.

Paradox

På tisdag lär datorspelsbolaget Paradox lägga ytterligare ett starkt år till handlingarna. För 2017 är inte de kommande spelsläppen lika tungt uppradade som inför börsnoteringen. Men på lite sikt finns dock flera spännande möjligheter som snabbt kan förändra läget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.