Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Inte vilken nedläggning som helst

2019-02-13 18:00

Ägarna och ledningen är fly förbannade, och meddelar med spända käkar och röda ansikten att det är frågan om myndighetsmissbruk, att en diskussion pågick med FI, och hade man bara fått lite mer tid på sig hade den, enligt ledning och ägare, totalt onödiga och mycket dyrbara nedläggningen kunnat undvikas. Beslutet överklagas – lönlöst – och sen läggs firman ned och åratal av domstolsprocesser inleds. Så brukar det gå till.

Att bli av med tillståndet för en bank eller fondkommissionär betyder game over som självständigt bolag och att ledning och styrelse betraktas som persona non grata av FI under överskådlig framtid.

Remium är lite annorlunda. Det är nu knappt tio månader sedan fondkommissionärsfirman fick samtliga tillstånd indragna av Finansinspektionen.

Någon månad senare säljs Remiums verksamhet inom uppdragsanalys till ABG Sundal Collier. Den 27 juni tog konkurrenten Mangold över Remiums verksamhet som Certified Advisor. Däremellan återlämnade Remium tillstånden att bedriva värdepappersrörelse. Därefter fanns ingen tillståndspliktig verksamhet kvar.

”Tack vare en konsekvent och framgångsrik avveckling av låneverksamheten sedan sommaren 2017, har alla medel i inlåningsverksamheten kunnat återbetalas till spararna och tillståndet att bedriva finansieringsrörelse kunnat återlämnas.”

Snyggt, snällt och prydligt. Men historien om hur Remium blev av med tillståndet har inte berättats förrän nu. Och allt är inte snyggt, snällt och prydligt. Läs Annelie Östlunds reportage på sidan 14.

Chefredaktör

Ny podd på Affärsvärlden

Nya podden Affärsvärlden handlar om oss och vår journalistik och leds av Helene Rothstein, som bjuder in externa och interna gäster. Denna vecka med fastighetsentreprenören Greg Dingizian, som har nästan en miljard på fickan sedan han sålde sin andel i Victoria Park. Lyssna där du brukar lyssna poddar.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet