Miljardärernas surdegar: Här är innehaven som kollapsat

Har du bränt dig rejält på en aktie? Då är du i gott sällskap. Flera av börsens mest förmögna investerare sitter på innehav där de nästintill blivit utraderade, visar Afv:s genomgång.
Här är miljardärernas surdegar.

Miljardärer
Rutger Arnhult, Karl-Johan Persson och Erik Selin. Foto: TT, Tobias Ohls

Fastighetsprofilen Rutger Arnhult sitter på en börsportfölj som är värd nästan 19 mdr kr, visar data från Holdings. Men den saknar inte plumpar. Arnhult var största ägare i e-handelsbolaget Ecom Teams, som i våras tvingades till konkurs och avlistning från börsen.

Enligt Holdings uppskattningar ligger han också minus 96–99% i 3D-bolaget Qlucore, bioteknikbolaget Chosa Oncoloy och gamingbolaget Thunderful. Det ska samtidigt understrykas att det handlar om relativt blygsamma förluster i relation till portföljens storlek.

Perssons två sänken

H&M:s ordförande Karl-Johan Persson sitter på en mängd onoterade innehav via sitt investeringsbolag Philian. De enda två noterade aktierna i Philians portfölj är modulbostadsbolaget Zenergy och serieförvärvaren Storskogen. I båda fallen har investeringarna gått åt skogen, med nedgångar på cirka 92% respektive 69%.

Inte heller Balder-chefen Erik Selins 40-miljardersportfölj är förskonad från sänken. I byggrelaterade Wästbygg och Fasadgruppen beräknas han ligga back 86% respektive 79%. I mjukvarubolagen Compodium och Checkin.com är nedgångarna nära 80%.

Fastpartners VD Sven-Olof Johansson har tidigare berättat för Afv att han äger en hästgård i Frankrike. Kanske kan det förklara varför fastighetsprofilen även äger aktier i djurvaccinbolaget Intervacc. En investering där han ligger minus 90%.

Satsar på artificiellt hjärta

Systemairs grundare Gerald Engström har investerat i Scandinavian Real Heart, som vill utveckla ett komplett artificiellt hjärta. Han äger även aktier i Lundabolaget Iconovo, som utvecklar inhalatorer mot astma. Hittills har det varit usla affärer med tapp på 91% respektive 82%. I it-distributören Dustin har Engström dessutom sett innehavet minska med 77% i värde.

Embracer-grundaren Lars Wingefors har varit med på spelbolaget Scout Gamings börsresa ända sedan noteringen i slutet av 2017. Men efter flera nyemissioner har han blivit utspädd och tappat 96% av det investerade kapitalet.

Lars Wingefors, VD och grundare av Embracer Group.
Lars Wingefors. Foto: Embracer

Under SBB:s storhetstid 2021 passade grundaren Ilija Batljan på att ta in en mängd olika aktier i sin privata portfölj. I likhet med SBB har flera av dem haft en tuff kursresa sedan dess. I clean tech-bolagen Climeon, Hexicon och LightAir är han ner 94–99%. I medicinteknikbolaget Episurf, där Batljan är största ägare, har hans post minskat med 96% i värde.

Fotnot: Avkastningen baseras på Holdings uppskattningar av anskaffningsvärden och volymvägt genomsnittspris vid transaktioner.

Läs mer:

Sven-Olof Johansson om bankerna: ”Suverän placering”

Kursras för Episurf – smäll för Batljans portfölj

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.