Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Privat ekonomi och offentlig

2017-06-27 22:00
Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin.

KRÖNIKA. För oss ekonomijournalister, som ju skriver om något så urkapitalistiskt som börsföretag, är det nödvändigt att ha bra koll på hur det offentliga samhället fungerar. Jag menar då inte som ren medborgerlig allmänbildning, utan som en del av kärnkunskapen i hur svenska bolag fungerar och blir framgångsrika. Staten och politikerna har stort inflytande över en sektors framgång.

I de få undantag som finns, som gamblingbranschen, kan staten ändra parametrarna och rycka undan mattan med en liten regeländring.

I det här numret av Affärsvärlden skriver vi om tre fall där politik och näringsliv möts. I artikeln om Folksam är det framför allt pensionsspararnas pengar det handlar om. Dessutom är få branscher så reglerade som liv- och sakförsäkringsbolagen, vilket gör vd Jens Henrikssons (före detta toppolitiker, för övrigt) uppdrag komplext. Se sidan 27.

En som verkligen lyckats i det näringsrika vatten där stat och privat näringsliv möts är den tidigare S-politikern Jan Emanuel Johansson som sålde sitt välfärdsbolag och tjänade en kvarts miljard. Nu spår han att arbetsmarknadspolitiken blir alltmer privatiserad och att det finns pengar att tjäna på att hjälpa det offentliga. Se sidan 14.

Victoria Park köper fastighetsbestånd i svenska miljon­programsområden och renoverar därefter lägenheter efter hand, så kallad rullande rot. När någon flyttar ut uppgraderas boendet och hyran höjs till nästa hyresgäst, ett system som uppkommit för att kontra det svenska ­systemet för hyresreglering. Möt storägaren Greg Dingizian på sidan 22.

Syns du så finns du

Affärsvärlden intervjuade Dustins vd Georgi Ganev i nummer 19, den 10 maj i år. Kinneviks ordförande Tom Boardman säger att bolaget fick upp ögonen för Ganev som tänkbar vd för runt en månad sedan. Dra era egna slutsatser.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet