Vad det inte står i Ordspråksboken

KRÖNIKA. Jag vill inte måla fan på väggen. Men jag kan heller inte se hur QE kan fortsätta för evigt. Är det ett pyramidspel vi ser där sist in sitter med Svarte Petter? Och sist in är skattebetalarna i kommande generationer.

Uttrycket ”den som är satt i skuld är icke fri” har tillägnats vår förre statsminister Göran Persson (S) som skrev en bok med just den titeln för snart ett tjugotal år sedan. Men redan för ett årtusende sedan kunde man i Bibeln, Ordspråksboken 22:7 närmare bestämt, läsa: ”Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav.”

Ponera att din granne vill låna 1 000 kronor av dig. Du får en skuldsedel av honom där det står att han är skyldig dig 1 000 kronor. Han får tusenlappen. Efter ett halvår får du reda på att samma granne varit ute i hela kvarteret, ja faktiskt i halva staden, och lånat pengar. Skuldsedlarna, med din granne som gäldenär, finns nästan överallt. Du börjar nu tvivla på hens förmåga att betala tillbaka skulderna. Din skuldsedel är kanske inte värd 1 000 kronor längre, funderar du. Tänk om grannen inte har pengar att betala tillbaka? Du erbjuder din andra granne, som kanske inte har samma koll på läget, att köpa skuldsedeln för 500 kronor. Denne slår till. Priset på skuldsedeln har därmed halverats. Granne nummer 2 kanske får 1 000 kronor, men det är osäkert. Du har förlorat 500 kronor men har kanske vunnit detsamma om Granne 1 inte kan betala.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets