Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Det var viktigt att inte komma sist”

2017-08-15 22:00
Namn: David Cairns. Född: 1969. Gör: Storbritanniens ambassadör i Sverige sedan 2015. Ror: Minst tre morgnar i veckan. Foto: Linnea Rheborg

För Storbritanniens ambassadör David Cairns är rodd ett sätt att ta med sig delar av hemlandets sport­tradition till Diplomatstaden i Stockholm.

Storbritanniens ambassadör i Sverige sedan snart två år ror minst tre morgnar i veckan, allt som oftast uppåt åtta kilo­meter, lite beroende på väder och vind. När han var nyutnämnd och ­promenerade i grannskapet kring residenset i Diplomat­staden i Stockholm upptäckte han anrika Stockholms Roddklubbs vackra klubbhus ett stenkast bort, och där och då bestämde han sig för att ta upp sin gamla sport.

– Jag kommer från Cambridge och studerade i Oxford, så rodd lärde jag mig tidigt. Men jag hade ett uppehåll på 20 år innan vi kom hit.

I Storbritannien är rodd en större angelägenhet än i Sverige, men David Cairns nöjer sig inte med den sporten. Han springer, spelar squash och tennis, och till och från rodd­träningen tar han sig med cykel. Han har också tagit chansen att testa mer utpräglat svenska specialiteter som långfärdsskridskor och skidåkning.

– Förra året seglade vi i skärgården, vi försöker ta till oss så mycket svensk kultur som vi bara hinner.

Rodd kräver bra balans och hög tålighet för mjölksyra, i alla fall om man ska nå de främsta placeringarna. Det är också en lagsport där allt hänger på att roddarna är perfekt synkade i de fall man inte ror ensam. Ju fler roddare, desto svårare att hålla perfekt rytm. I fjol tävlade David Cairns och hans klubbkamrater i World Masters i Köpenhamn, en tävling som samlade 2 000 båtar och 3 500 roddare.

– Vi kom inte sist! Vi vann inte men det var viktigt att inte komma sist.

Förra våren var David Cairns övertygad om att Storbritannien skulle bli kvar i EU. Inför omröstningen om Brexit sa han i en intervju i Affärsvärlden att ”vi kommer att vinna omröstningen”. Att han var emot ett brittiskt EU-utträde var självklart, menar han.

– Jag och många andra hade fel. Nu måste vi göra vad vi kan för att skapa något nytt, något som blir så bra som möjligt. Vi lämnar EU, men vi lämnar inte Europa.

Beröringspunkterna mellan Sverige och Storbritannien är många, och på åtskilliga sätt finns en samsyn. Uppfattningarna om Rysslands agerande i Ukraina och på Krim skiljer sig inte mellan London och Stockholm. Och när svenska tidningar skriver om ryska stridsflygplan som tuppar sig över Östersjön så skriver de brittiska tidningarna om motsvarande situationer över Engelska kanalen.

Under våren har David Cairns arbetat med att förbereda inför den brittiske försvarsministerns besök när Sverige går med i den brittiskledda expeditionsstyrkan Joint Expeditionary Force. Styrkan sätts upp tillsammans med de nordiska och baltiska länderna samt Nederländerna och ska kunna fungera både vid humanitära insatser och vid krigföring.

– Jag som ambassadör vill visa vägen för samarbete med Sverige, eftersom vi har så många gemensamma värderingar.

Två saker som skiljer sig åt är befolkningstätheten och klimatet. David Cairns konstaterar att det skulle bo 118 miljoner människor i Sverige med samma befolkningstäthet som Storbritannien. Och den andra vintern i Sverige kändes lite mörk och lång, inte bara för att isarna tvingar roddentusiasterna inomhus.

– Roddmaskinerna är ju bra under vintern, men jag hatar dem. Jag vill vara ute i naturen, och det är ju så otroligt vackert här runt Stockholm.

I år står cykling på Åland på semesterprogrammet för David Cairns och hustrun Sharon. Paret ser fram emot att barnen ska komma hem från sina internatskolor i England.

– De är tonåringar i Harry Potter-generationen och trivs väldigt bra på sina skolor. Vi saknar dem, men de saknar inte oss.

Av: Andreas Andersson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom