Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ett undantag på en förbisedd marknad

2019-03-06 18:00
Spanska Vega Sicilia Unicos vinodling.Serge CHAPUIS

Få spanska viner handlas på andrahandsmarknaden. Men det finns undantag.

Spanien är en av världens största vinproducenter. Störst i förhållande till planterad areal, nära en miljon hektar, trea när det kommer till produktion av vin efter Frankrike och Italien, och världens största exportör sett till volym.

Totalt tillverkades 3,4 miljarder liter vin i Spanien 2017. I allmänhet håller vinerna relativt hög klass. När det kommer till vin som ska konsumeras är spanska lika populära som franska och italienska. Men när det gäller samlarviner ligger Spanien klart efter.

En tes är att det har med spanska viners stabilitet att göra. Det kan jämföras med viner från franska Rhône-dalen, där det varje år produceras ett stort antal mycket bra viner, men där andrahandsmarknaden ändå aldrig kommer i gång. En förklaring är att det ändå kommer nytt lika bra vin nästa år, så varför samla på en viss årgång?

Det finns några spanska undantag. Spanska Vega Sicilia Unico är det enda spanska vinet som är med på marknadsplatsen Liv-ex index över prisutvecklingen för toppviner. Vega Sicilia är också med i det som kallas Rest of the World 40 sub-index, de viner från XXX som handlas mest. Det finns en fungerande marknad för vinet. Och priserna steg förra året.

– Det totala värdet av spanskt vin som handlas på Liv-ex har varit konstant de senaste åren. Men spanska viner står för mindre än 1 procent av den totala mängden vin som handlas, så många skulle hävda att det är en förbisedd region, säger Justin Gibbs, vd och grundare av Liv-ex.

Om marknaden för spanska viner tar sig återstår att se. Men det finns tecken som tyder på det. Marknaden för handel för fine wines breddas. Förra året handlades 5 700 viner på Liv-ex, jämfört med bara 4 500 året innan. Med en bredare marknad och fler kunder som letar efter värde på andra ställen är det möjligt att fler spanska viner handlas i framtiden.

text:

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom