Klänningar till priset av en Rolls-Royce

Haute couturen föddes i Paris på 1800-talet och hade sina glansdagar i mitten på förra seklet. I dag finns de främsta köparna utanför Europa.

En välvd vit trappa kantas av palmliknande växter och överdimensionerade speglar. Taket är dekorerat med snirklig stuckatur och svulstiga kristallkronor. Vi befinner oss i foajén till Musée Yves Saint Laurent i Paris 16:e arrondissement. Utanför leder Avenue Marceau upp till Triumfbågen. Kvarteret hör till stadens flådigare och platsen för det nyöppnade museet – en hyllning till den bortgångne modeskaparen – passar därför väl ihop med dess innehåll: la haute couture.

Redan under 1700-talet etablerades Paris som modets huvudstad, och födelsen av haute couturen som ansågs vara ”den högsta formen av sömnadskonst” förknippas med den brittiske modeskaparen Charles Fredrick Worth. Baserad i Paris i mitten på 1800-talet skapade han kreationer som bars av Europas politiska och sociala elit, berättar Paula von Wachenfeldt, universitetslektor i modevetenskap vid Stockholms universitet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets