Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklare spår sjunkande bostadspriser

2019-04-24 18:00

Inför det andra kvartalet 2019 slår pessimismen igenom bland fastighetsmäklarna. 81 procent tror att priserna på bostadsrätter kommer att sjunka under det andra kvartalet. 16 procent tror på oförändrade priser och endast 2 procent tror att priserna kommer att öka. Det visar Mäklarsamfundets rapport Mäklarinsikt.

Kändislägenhet mest klickad

Bostadssajten Hemnet listar varje vecka vilka objekt som får flest klick. Det objekt som är sajtens mest klickade någonsin är en kändislägenhet på Södermalm i Stockholm.

Lägenheten – en 91 kvadratmeter stor trerummare på Götgatan i Stockholm – stack ut i bostadsannonsflödet, inte bara eftersom renoveringsbehoven var stora, utan också för att den var helt ostajlad på bilderna. I bostadsannonsen beskrevs den som ”en unik vindslägenhet med renoveringsbehov och stor potential där man får chansen att skapa sin drömbostad från grunden”. Med över 500 000 klick har den uppseendeväckande lägenheten slagit det tidigare rekord som det så kallade Paprikahuset, från 2014, hade – med bilder på paprikor som svämmade över badkar, låg på sängar och rumlade ut ur tvättmaskinen.

Under våren har även en före detta folkskola i Åhus från 1911 legat på klicktoppen. Den gamla folkskolan på den skånska östkusten har genomgått en gedigen renovering de senaste åren och beskrivs med sina 310 kvadratmeter som ”ett rymligt hem”.

Även andra ombyggda objekt väcker intresse hos bostadsintresserade, däribland ett ombyggt missionshus från 1920 i Björlinge några mil norr om Uppsala. Men givetvis hamnar spektakulära vindsvåningslägenheter på stadsdelen Östermalm i Stockholm också på klicktoppen. Däribland en sjurummare på 275 kvadratmeter som just nu befinner sig under produktion. Utgångspriset för den tilltänkta vindsvåningen med inflyttning våren 2020 ligger på nästan 52 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 189 000 kronor per kvadratmeter. Därtill tillkommer en månadsavgift på drygt 12 000 kronor.

5,7

… miljoner kronor är det genomsnittliga priset för ett småhus i Stockholm under årets första kvartal. Genomsnittet på ett småhus i resten av Sverige låg på nära 3,1 miljoner kronor för årets första kvartal.

Dyraste kåken till salu just nu

Det dyraste objektet som ligger ute på Hemnet till försäljning just nu är Engelholm Säteri, prislappen ligger på 125 miljoner kronor. I priset ingår även 900 hektar skog och inägor samt nästan tusen hektar vattenområden. ”Ett eget kungadöme” står det i annonsen om detta säteri i St Annas skärgård vid Orrfjärden, skild från fastlandet med en bro över ett smalt sund och egen ”arkipelag”. Det näst dyraste objektet som ligger ute till försäljning är en sjurummare på Östermalm för drygt 60 miljoner kronor. Etagevåningen på 303 kvadratmeter har inte bara fyra sovrum utan även fyra påkostade badrum, bastu, öppen spis och köksmaskiner från Gaggenau.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom