Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

En klok kusin

2019-12-11 18:00

I filmen Svenskjävel liknar den svenska huvudpersonen Norge med ”en efterbliven kusin som vunnit på Lotto”. De norska oljerikedomarna kan kanske ur ett svenskt perspektiv kännas orättvisa, utifrån idén att Sverige med alla sina internationellt framgångsrika storföretag plötsligt blev omsprunget av en nation som mest ägnat sig åt att rensa fisk.

Men om de norska oljefyndigheterna kan betecknas som en lotterivinst gäller det inte Norges förvaltning av avkastningen från dem. Den kan snarare gälla som en förebild för såväl politiker som sparare i största allmänhet. Norge har inte bara undvikit opinionsmässigt tryck att snabbt spendera pengarna; sparandet har också genomförts helt i enlighet med privatekonomernas ABC: om du är långsiktig, så ha en stor andel aktier, sprid riskerna genom att placera investeringarna på flera olika marknader och branscher, köp aktier när ingen annan tror på aktiemarknaden.

Det senare gjorde norska oljefonden inte minst i samband med finanskrisen, vilket starkt bidragit till att fondens värde under hösten passerade 10 000 miljarder norska kronor. Den avgående vd:n Yngve Slyngstad säger i intervjun på sidan 22 att fondens värde ökat med 2 miljarder varje dag han gått till jobbet de senaste tio åren. Det var nog, trots allt, en ganska klok kusin som drog högsta vinsten på Lotto.

skadad självbild

Sverige är ett av världens minst jämlika länder när det gäller förmögenhet. Läs Ulf Jakobssons krönika på sidan 13.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom