Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fondernas datahybrid

2019-07-08 06:44
Foto: Xinhua/TT

Den databank som ligger till grund för det här historiska reportaget är imponerande i sin noggrannhet men ändå rena stenåldern när det gäller datamängd. Från början av 1990-talet har världens aktiehandel pågått elektroniskt  i ständig dygnet runt-handel, och de informationsmängder som genererats är fullkomligt enorma. Order läggs så snabbt att det lönat sig att placera datorer så nära handelsplatser som möjligt för att hinna för med mikrosekunder. Sådana manövrar kan förstås bara beslutas av automatiserade beslutssystem. 

Svenska företag som Orc Software, Cinnober, Neonet och Burgundy har aktivt skapat de elektroniska systemen för detta, ett äventyr som började med att tidigare nämnda företaget optionsmäklarna med Olof Stenhammar som entreprenör efter två decennier blev Nasdaq OMX. En liten svensk privat firma fick ta över Stockholmsbörsen och etablera sig som en av världens främsta leverantörer av handelssystem för finansmarknader. Man lade också ett bud på självaste Londonbörsen som så när gick igenom.

Det gamla Börshuset i Gamla stan övergavs och i dag sitter dataexperter i gamla Frihamnen med skylten Nasdaq OMX.

Kreativiteten på världsbörserna har släppts loss.

Bland de många nya finansiella innovationer som introducerats på börsen är ”exchange traded funds” epokgörande och exempel på den snabbhet som finansmarknaden förnyas. På sätt och vis kan man se ETF:er som en hybrid mellan de stängda investment trusts och de öppna sparfonderna. De förra, som liknar de svenska investmentbolagen, kan handlas på börsen som vanliga aktiebolag medan sparfonderna bara kan köpas och säljas en gång om dagen från fonden.  Det märkliga med ETF:er är att de både kan handlas upp i värde och växa med nya andelar.

Hur åstadkommer man denna hybrid? Genom att den börshandlade fonden har en rad banker så kallade authorised participants, APS, som löpande under dagen genom snabba affärer tar ansvar för att fonden inte avviker från indexet som den har avsikten att spegla. I själva fonden finns aktier eller obligationer som ”skuggar” ett visst index. Hos olika APS görs nya utfästelser om att skapa nya eller döda gamla andelar med samma egenskaper. APS gör också arbitrageaffärer för att under handelsdagen hålla det handlade värdet nära de underliggande värdepapperen. Affärerna görs via institutioner som  tar över ansvaret om någon av de inblandade bankerna faller. Avgifterna är på grund av det automatiserade upplägget extremt mycket lägre än sparfondernas, till investerarnas fromma. Det går snabbt att spekulera i olika fenomen och branscher. Detta blev storbolagens scen med fondföretag som Blackrock, Vanguard och State Street.

Det låter som en ganska bräcklig och komplex konstruktion men fenomenet ETF har växt till tusentals miljarder dollar i tillgångar utan att ställa till problem i storkrisen år 2008 eller de andra mindre sättningarna.

Men säker kan man aldrig vara förrän efter decennier av handel.

Ronald Fagerfjäll

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom