Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Förtjänar Darwin Awards”

2019-10-09 18:00

BÖRSGOLVET.

Regn som piskar horisontellt och ett krympande antal ljusa timmar för Stockholms livspusslande kontorsproletariat. Golvets vänner däremot, kan glädjas över volatil höstbörs som ger lite bang for the buck.

– Kombon största ipo:n sedan Bosse Ringholm prånglade på dotcom-sugna svenskar Telia plus välströsslade rådgivarslantar satte ’ska ha’-stämpeln på EQT. En värdig dörr att stänga 2010-talets börsuppgång med – i ansiktet på Stockholms förvaltardamm och de internationella indexalgos som köper nu, nära 90 kronor. Ändå hedervärt att resterande partnerinnehav är låsta in i lågkonjunktur. Det kan bli en bra Blackstone-trade det här, över två–tre år, säger en grå hedgeväst.

I den reala ekonomin ser de tvärt vikande konjunkturutsikterna inget vidare ut för verkstadsvinsterna, som överlevt på krondoping på slutet. Dubbelt utsatt är svensk fordonssektor.

– Volvo-koncernerna och Scania pressade ut toppvinster för sista gången ur dagens dieselplattformar. Nu går de in i vanlig konjunktursvacka, vilket är delvis inprisat i börskurserna i Volvo (AB) och Traton. Problemet på sikt stavas dock investeringar i FoU och nya leveranskedjor. Börsen underskattar hur pass stora, osäkra och långvariga investeringar som ska till för rimligt säkra konkurrenspositioner bortom dieseln, i elektrifierade slutmarknader. De utdelningsbara överskotten bottnar i bästa fall ut först om en lång, lång tid, tipsar en som är dålig på att imitera göteborgskan, exkursioner till Hising Island till trots.

En konsultkännare flaggar för att framför allt Semcon redan svettas över att fordonssektorn skurit i budgetarna inför 2020.

För ägare av ett grönare svenskt exportguld finns det däremot hopp, i form av ett hungrigt litet småkryp.

– Granbarkborrarna har snart förstört hela Mellaneuropas granskog. Även om svenska träd också drabbas är det inte i närheten av hur det ser ut där nere. Vår skog har, tvärtom mot vad jag trodde i början av sommaren, blivit väldigt attraktiv för europeiska investerare. Granpriser kommer gå upp, nämnde ett par Hunter-boots när höstsolen tittade fram.

Åter till penningkarusellens trygghet nära Gyllene Triangeln skvallrar en torsdagsmiddag på Broms om nya tider.

– Handelsbanken tappar mycket och Nordea är på dekis. De som gasar är SEB, men även Carnegie är still going strong.

Swedbank däremot – ja, det är något alldeles speciellt med den banken, mumlar en insvept i kashmirhalsduk.

– Att hamna på samma jobb som tidigare kolleger är inga konstigheter. Men när ordföranden i Swedbanks nomineringskommitté tillsätter Göran Persson som styrelseordförande, som i sin tur tillsätter honom som vd, ja då är det anmärkningsvärt. Det ger inte utomstående bilden av bra governance i en påstått modern bank i västvärlden.

Centralbankernas gratispengar har i snart ett decennium skapat en växande klubb av sällsamt rika: fastighetsbranschens nollräntebaroner. Nästan oavsett hur de belånade räntebetten slutar för stamaktierna så har de skapat en högst sannolik förlorargrupp, varnar en riskkännare.

– D-aktien är bland cykelns dummaste instrument. I högbelånade fastighetsbolag i lågräntemiljö är det lite som att ställa ut optioner på evig nollränta med massiv kreditrisk mot en överhettad fastighetssektor – för vad? 10–50 punkters extra direktavkastning över de i sig tveksamma och lättfintade fastighetspreffarna, som ju ändå ackumulerar en viss, supersvag fordran vid problem. I Sagax D, SBB D och nu Akelius D snackar vi en finansiell innovation som ger entreprenören ett helt passivt riskkapital, som avstår rättigheter utan rimlig riskpremie. Att på motsatt sida köpa in den losertraden måste ge nominering till börsens Darwin Awards.

Vad var det de sa?

Hermès Vintage-väskan: Så sent som i förra numret varnade väskan för de hopplösa börsutsikterna för serieemissionärerna bland börsens mindre detaljhandlare. I skrivande stund är veckonoteringen –10 procent i Wesc, –20 procent i MQ, och –60 procent (!) i RNB.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom