Islam i teori och praktik

Jag oroar mig inte för att troende muslimer, inte ens den betydande minoritet i Västerlandet som säger sig vilja ha sharialagar, är en verklig samhällsfara. Det är som med Jerry Williams: han må hålla fast vid statssocialismen i kubansk form, men han vore ändå värdelös som diktator.

Det är hårda tider för oss otrogna hundar. Även om vi inte roar oss med att teckna profeter utan byxor, är vi misshagliga. I såväl Paris som i Nordafrika och Mellanöstern är det tillräckligt att råka vara kristen, jude, eller muslim av fel slag, för att mördas eller bli offer för mordbrand. Inte nog med det. Mitt i detta, medan kyrkor, skolor och barnhem bränns ned och människor mördas, fördrivs och våldtas, får vi höra att den verkligt stora faran inte är de rättrognas automatvapen, bomber och granater. Den verkligt stora faran är islamofobin. Att vi riskerar att glömma att islam är en ”fredens religion”.

Något ligger förstås i det. Det islamistiska våldet drabbar mestadels muslimer och det vore orätt att skuldbelägga offren. Men det finns ändå något skevt i resonemanget.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets