Sensorbolag vinnare i Linköping

Linköpingsbolaget PU Sensor tog en plats på 2018 års upplaga av Affärsvärldens och Ny Tekniks 33-listan.

För elfte året i rad presenterar Ny Teknik och Affärsvärlden 33-listan, som listar Sveriges hetaste unga teknikstartup-företag. I år är det fem bolag som kvalificerar sig till listan på lika många turnéstopp runt om i landet.

Medicinteknikbolaget PU Sensor tog hem segern i 33-listans andra pitchtävling som anordnades i onsdags i förra veckan.

– Det känns jättebra. Det är en bekräftelse på att det vi håller på med är något viktigt och något som behövs, säger Margareta Lindgren som är docent i vårdvetenskap och medgrundare till PU Sensor.

– Det är hedrande tycker jag! 33-listan är ett fint mått på svenska startuper och något som jag följt i många år. Det känns fantastiskt att själv vara en del av det, säger Johannes Walfridsson som är affärsutvecklare och delägare i bolaget.

På pitchtävlingen i Linköping möttes medicinteknik, artificiell intelligens och miljöteknik.

Tre bolag pitchade. Utöver PU Sensor var det Signality, som använder ai-teknik för att leverera sportstatistik i realtid, samt RMBL Strip, ett nystartat bolag som tagit fram en patenterad metod för att automatiskt positionera lastbilars takriktare.

PU Sensor har tagit fram en teknik för att objektivt bedöma risken att en patient drabbas av trycksår. Sensortekniken går ut på att mäta blodflödet i huden under belastning och bygger på forskning vid Linköpings universitet. Företagets mätutrustning testas just nu ute i vården och PU Sensor hoppas ha en färdig och certifierad produkt på marknaden 2020.

I juryn satt Lena Lyckenvik, som bland annat driver det egna konsultbolaget A Prime Vista Management, och investeraren Magnus Thorarensen. De fick sällskap av journalisterna Johan Eklund från Affärsvärlden och Simon Campanello från Ny Teknik.

”De har tagit fram en produkt med stor samhällsnytta som kan sänka kostnader och frigöra resurser i vård och omsorg samtidigt som den kan minska mänskligt lidande. Den bygger på gedigen forskning, har hög teknisk innovationshöjd och en enorm marknadspotential”, löd juryns motivering.

PU Sensor bygger sin teknik på forskning från medgrundarna Margareta Lindgren och Anna-Christina Ek, som är professor i vårdvetenskap.

Bolaget fick även beröm av de två konkurrenterna som stod på scen i Linköping.

– Det var väldigt roliga bolag, med spridda produkter som alla kan göra stor nytta. Det är väldigt kul att tävla mot sådana bolag, det höjer en själv också, säger RMBL Strips vd och medgrundare Milad Pouyanmehr.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget:

1. Är baserat på en innovation.

2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket.

3. Ej är noterat på någon form av handelsplats.

4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.