Stark tillväxttrend men fullvärderad

Sweco är åter i en stark operationell fas med den högsta organiska tillväxttakten på tre år. Med aktien nära kursrekord är värderingen lite väl uppskruvad.

Sett i backspegeln kan vi alla göra fantastiska aktieaffärer. En sådan är teknikkonsulten Sweco som börsintroducerades för ganska exakt 20 år sedan på det som på den tiden hette O-listan. Då som nu är största ägarna familjen Nordström samt investmentbolaget Latour. Aktien fick en ganska trist start och tappade en tredjedel av börsvärdet på kort tid. Investerare som behöll sina aktier har dock haft all anledning att vara väldigt nöjda.

Med organisk tillväxt och en bit över hundra förvärv har Swecos omsättning vuxit med i genomsnitt 13 procent per år. Rörelseresultatet imponerar än mer med en ökning på 22 procent per år. Sammantaget har det lyft aktien från 5,4 kronor (justerat för split, emissioner, med mera) i september 1998 till 234 kronor i dag. Det motsvarar en årlig genomsnittlig kursökning på 21 procent per år, dessutom oaktat en stadigt stigande utdelning under samma period. Det är ett fantastiskt facit och få om ens något bolag på Stockholmsbörsen kan uppvisa ett bättre resultat. Det talar för att Sweco är en mycket god kandidat till den långa portföljen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets