Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vårstädar i portföljen

2020-02-19 18:00

Motvinden håller i sig portföljen. Vi säljer en surdeg – och plockar in en ny aktie.

Småbolagsportföljen har sannerligen haft en trög inledning på 2020. Portföljen är upp 1,6 procent hittills i år, medan jämförelseindex OMXSGI har stigit med drygt 7 procent.

Sedan den senaste portföljuppdateringen för två veckor sedan har flera portföljinnehav hunnit leverera delårsrapporter. Bimobject, Ambea, Proact och Profilgruppen har alla lämnat sina bokslut – samtliga under aktiemarknadens förväntningar.

Förutom Proact, som vinstvarnade för några veckor sedan, är vård- och omsorgsbolaget Ambea det innehav som levererat sämst rapport. Bolaget redovisade försämrade marginaler, och kapade utdelningen. Samtidigt aviserades att bolaget startat ett omstruktureringsprogram i Norge. Programmet väntas medföra årliga besparingar på cirka 30 miljoner kronor, som realiseras gradvis från och med det andra kvartalet 2020. Kostnader på cirka 45 miljoner kronor beräknas belasta det första halvåret 2020, men programmet väntas ge full effekt i slutet av 2020.

Profilgruppens bokslut var inte heller någon höjdare. Industrikoncernen, som tillverkar profiler och komponenter i aluminium, spår en oförändrad efterfrågan in i 2020, medan den europeiska marknadsorganisationen EA uppskattar att marknaden kommer minska med cirka 2 procent 2020 i förhållande till 2019 – både i Skandinavien och i Europa som helhet. På uppsidan finns dock att Profilgruppen avser att ta sin nya pressanläggning i drift under det andra kvartalet 2020, initialt genom att omfördela volymer från övriga anläggningar. Det innebär dock ökade avskrivningar om cirka 20 miljoner kronor under 2020 jämfört med 2019, samt att uppstartskostnader och ökade räntekostnader kommer att belasta resultatet.

Småbolagsportföljen väljer här att ta en stop-loss i Profilgruppen. Innehavet har varit en riktig surdeg och aktien är ned drygt 10 procent sedan den lyftes in i portföljen för ett år sedan. Småbolagsportföljen säljer innehavet om 776 aktier till ett värde av 75 272 kronor.

Samtidigt minskar vi innehavet i två av portföljens bäst presterande innehav: konsultbolaget Rejlers och förvärvsmaskinen Instalco. Den starka kursutvecklingen i bolagen gör att de har rusat ifrån sina ursprungliga portföljvikter. Vi plockar ner respektive position till 10 procent av portföljvärdet igen.

För likviden – 101 273 kronor – köper vi in ett färskt köpråd från nummer 5/2020 av Affärsvärlden. Det är klädetikettfirman Nilörngruppen som levererat starkt senaste decenniet, men efter en vinstvarning tidigare i år har bolaget hamnat i en ordentlig kurssvacka. Bolaget säger sig ha påverkats negativt av lägre omsättning i framför allt England och ett antal större kunder. Brexit och ett tufft klimat i den e-handelsutsatta modebranschen är förmodligen andra faktorer som påverkar. Ledningen flaggade även för ett svagt första kvartal, men noterade samtidigt att flertalet dotterbolag utvecklas väl.

På dagens aktiekurs är förväntningarna på bolaget mycket låga: p/e-talet ligger på 11,7 respektive 10,4 på vinstprognoserna för 2020 respektive 2021. Om lönsamheten bara stärks till 10 procent från nuvarande 7 procent – fortfarande lägre än det historiska 12 procent – finns det betydande potential i aktien.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom