”Vi får kämpa på”

Den före detta pingistalangen är numera vd för fönster- och dörrtillverkaren Inwido. Håkan Jeppsson berättar om aktiekursens måttliga utveckling, det kämpiga fjolåret och tillväxtstrategin.

Hösten 1982 anordnas den internationella bordtennisturneringen Öppna sovjetiska mästerskapen i Olympiahallen i centrala Moskva. Håkan Jeppsson, som spelar professionellt i Elitserien för Falkenbergs bordtennisklubb och räknas till den ”gyllene pingisgenerationen” med Jan-Ove Waldner i spetsen, är i bra form. Håkan Jeppsson avancerar ända fram till final där hans motståndare blir en annan framtida svensk bordtennisstjärna, Jörgen Persson. Efter fem set står Håkan Jeppsson, född och uppvuxen i Malmö, slutligen som segrare i drabbningen i Moskva. Det kommer att bli ett av hans starkaste idrotts­minnen.

Sedan turneringsvinsten som 21-åring har han byggt upp en annan karriär – den som ­företagsledare. Längs vägen har han haft nytta av de tidiga lärdomarna från pingisen, som vikten av att sätta upp, jobba efter och uppfylla mål. Och förmågan att ta sig tillbaka efter motgångar. Kanske är den sistnämnda egenskapen viktigast när Håkan Jeppsson tar hissen upp till 13:e våningen på investmentbankens Carnegies kontor i Stockholm för att hålla i en telefon­kon­ferens om bokslutsrapporten för den börsnoterade fönstertillverkaren Inwido, där han är vd sedan 2009. Efter resultatmässigt starka prestationer under 2015 och 2016 blev fjolåret desto tyngre för bolaget, som har ­institutionella investerare som Fjärde ­AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur som storägare. Intäkterna för fjolåret landade på 6,3 miljarder kronor efter en organisk tillväxt på 4 procent. Sam­tidigt minskade ebita-marginalen till 8,4 procent (11,7). Orsaken: produktions­störningar i Sverige under andra halvåret. Under året har aktien backat runt 11 procent. Även på rapport­dagen för det fjärde kvartalet reagerade marknaden negativt och kursen sjönk med dryga 5 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets