28 juni 2020 12:00

”Coronavinnaren gick 400 procent på två månader”

Hur ska man egentligen veta vilken tillväxtmarknad som har mest potential? Fondförvaltarna Burton Flynn och Ivan Nechunaev stängde ned sina datorer och flyttade ut i världen för att ta reda på det.
”Coronavinnaren gick 400 procent på två månader” - nurton-flynn-ivan-nechunaev-900

”En kväll drog jag ett skämt om hans pappa, Donald Trump. Nästa dag blev jag inte inbjuden till middagen.”

Burton Flynn och van Nechunaev.

Fondförvaltare verkar få det allt svårare att hitta en unik ”edge” till sin fond. Men Burton Flynn och Ivan Nechunaev på Terranova Capital, som är rådgivare åt finska Evlis tillväxtfond Evli Emerging Frontier Fund, har nog i alla fall den mest äventyrliga förvaltningsstrategin. Tillsammans och med sina respektive familjer har förvaltarna rest jorden runt för att prova att bo i ett nytt land varje månad. Målsättningen var att bo i tolv länder under ett år, men i Turkiet, land nummer nio, satte coronaviruset stopp för den fortsatta resan. Affärsvärlden når förvaltarna på telefon i sina respektive hemländer, USA och Ukraina.

Varför har det varit viktigt för er att bo i länderna som ni investerar i?

BF: ”Resandet är en väldigt viktig del i jobbet som tillväxtmarknadsförvaltare, och vi har rest mycket under våra fem år som vi har förvaltat fonden. Men vi har ofta känt att vi behöver mer tid, för att verkligen lära känna ett land och de bolag som vi besöker.”

IN: ”Jag tycker att man kan tänka på det lite som ett lägenhetsköp. Skulle du köpa en lägenhet utan att någonsin ha varit inne i den? Man kan inte få en heltäckande bild av ett bolag genom en skärm, man måste vara på plats och träffa människorna i och omkring företaget.”

BF: ”I Thailand träffade vi ledningen för ett litet bolag som vi på papperet tyckte såg lovande ut. Men när vi besökte fabriken så var den helt folktom och dammig. Men vi blev inte besvikna, tvärtom var vi ganska nöjda över att ha gjort vår due dilligence och med gott samvete kunna stryka bolaget från vår lista.”

Hur väljer ni ut bolag till fonden?

BF: ”Till att börja med baserar vi inte våra investeringsval på landet. Vi har en bottom up-strategi, där vi väljer företag som passar vår investeringsstrategi. Vi har fyra investeringskriterier. Det ska vara hög tillväxt i bolagen och de ska uppvisa hög kvalitet, med hög avkastning på det egna kapitalet och låg skuldsättning. Vi är värdeinvesterare, så vi letar alltid billiga bolag med hög direktavkastning. Det fjärde investeringskriteriet är ESG-relaterat, där varje bolag som vi investerar i måste ha fyllt i ett omfattande frågeformulär för att vi ska kunna göra en ESG-bedömning av bolaget. Vi investerar i två ESG-kategorier. Dels de som är ’bäst i klassen’, dels de som har störst potential att förbättra sig.”

Över 25 procent av fonden representeras av malaysiska bolag. Vad är så speciellt med Malaysia?

BF: ”Ingenting! Malaysia är den tråkigaste tillväxtmarknaden i världen. De har ingenting spännande för sig: ingen hyperinflation, devalvering, eller politiskt kaos som de andra tillväxtmarknaderna vanligen präglas av. Malaysia har en stabil tillväxt på 4-5 procent per år, inflationen ligger runt 2-3 procent. Och uppenbarligen har landet många intressanta bolag, som passar vår investeringsstil.”

Fondens största innehav är malaysiska Pentamaster. Varför är det bolaget intressant?

BF: ”Vi hade faktiskt investerat i Pentamaster redan innan resan, när det hade en mycket lägre multipel. Pentamaster gör testutrustning för hårdvara, exempelvis Apples airpods. De har haft en tillväxt på 15 procent om året de senaste fem åren. Dessutom har de en väldigt hög avkastning på det egna kapitalet och en stor kassa. För några år sedan gjorde bolaget en dubbellistning i Hong Kong, och när vi upptäckte att de handlades till ett lägre pris där köpte vi in oss igen. Det har gått väldigt bra sedan dess, men vi har en 10-procentsgräns i enskilda innehav så vi har tvingats skala ned i omgångar.”

Har ni besökt något land som ni gillar extra mycket?

IN: ”Jag tyckte om Vietnam. Landet har växt snabbt de senaste åren, produktiviteten har ökat och landet börjar ta lite av Kinas marknadsandelar i den globala handeln, särskilt nu efter handelskonflikten med USA. Det är en väldigt speciell stämning i storstäderna i Vietnam, med en ung befolkning och mycket aktivitet. Det är en stor optimism i landet efter de senaste årens starka tillväxt.”

Vad har ni investerat i för vietnamesiska bolag?

IN: ”Vi har köpt in oss i en hel del olika bolag i Vietnam, men Digiworld är ett bolag som gynnas av den ekonomiska expansion och digitalisering som pågår i landet. De är ett tjänstebolag som hjälper företag med marknadsanalys, logistik och försäljning som behövs när den digitala marknaden kommer igång i landet. De har uppvisat en väldigt fin tillväxt, runt 30 procent om året, de senaste åren.”

Ni var tidiga med att investera i nischade coronavinnare. Hur kommer det sig?

BF: ”Eftersom att vi är på plats kan vi lättare nosa upp små, dolda spelare. Vi kan ta Malaysia som exempel. Landet står för 65 procent av det globala utbudet av plasthandskar för sjukvården, och det finns fyra stora tillverkare i landet. Vi investerade inte i något av dessa när vi var på plats, men när pandemin tog fart på allvar i mars började vi fundera på hur man skulle positionera om fonden. Då kom vi ihåg dessa bolag, särskilt den största spelaren, Supermax. Vi beslutade oss för att investera fyra procent av fonden i bolaget. Sedan dess och till slutet av maj har aktien stigit med över 400 procent. Vi har ju en tioprocentsgräns på våra innehav, så vi har fått skala ned många gånger.”

Ni har sett många platser och träffat många spännande personer. Finns det något särskilt minne som ni tar med er från er resa?

BF: ”För min del är det nog vår helg med Donald Trump Jr. Vi blev medbjudna på ett antal middagar med ett indonesiskt företag som är partner med Trump Organization. Det var väldigt trevligt, men en kväll drog jag ett skämt om hans pappa, Donald Trump. Nästa dag blev jag inte inbjuden till middagen.”

IN: ”Jag kommer ihåg när vi var i Pakistan och skulle träffa en gammal bekant från våra universitetsstudier i Phiadelphia. Han hämtade oss i Karachi, och när vi åkte därifrån märkte vi hur två stora militärtruckar med AK47:or åkte runt omkring på parkeringsplatsen. Vi frågade honom om han visste om vad det gällde. Han svarade bara ’oroa er inte, det här är mina killar’. Det visade sig att han kom från en av de mest inflytelserika familjerna i Pakistan.”

Burton Flynn och Ivan Nechunaev

Förvaltar: Evli Emerging Frontier Fund.

Förvaltningsavgift: 1,9 procent.

Utveckling i år: -12,1 procent.

Utveckling 1 år: -5,6 procent.

Årlig utveckling 3 år: -6,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF