26 november 2021 11:15

Med Facit i hand

Det begicks många misstag i näringslivet och svensk ekonomi 1960–90. Vi minns Facit och Fermenta som störtdök på kort tid och supertankern Nanny som nästan var obrukbar.  

Under första delen av 1960-talet var BNP-tillväxten 6–7 procent per år och Sverige blev ett av de rikaste länderna i världen, nummer fyra efter USA, Luxemburg och Schweiz. Hundra år tidigare hade vi varit ett av Europas fattigaste länder. I slutet av 1960-talet mattades tillväxten av och gick ner ännu mer under 1970- och 80-talen. Då slog den industriella strukturkrisen igenom. Lågpristillverkare i Sydeuropa och Asien, särskilt Japan och Sydkorea, konkurrerade ut tunga svenska basnäringar som teko, stål, skog, malm och varv. Med ett nutida talesätt kan man med fog påstå att ”Vi såg det inte komma” samt ”Vi var naiva”. Men det är nu det.  

1960-talet blev industrialismens höjdpunkt i Sverige. Då nådde industrisektorn sin högsta andel av både produktion och sysselsättning.  Det var sluttampen på rekordåren. Välståndet ökade och skatterna steg för att finansiera den växande offentliga sektorn. När Gunnar Sträng tillträdde som finansminister 1955 uppgick skattekvoten till 27 procent av BNP. Sverige låg då på ett genomsnitt i OECD. När han lämnade sin post 1976 var skattekvoten 48 procent av BNP, högst bland alla utvecklade länder.  

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här