Uppföljning: 4 av 6 rätt

Omgångens köpråd gick okej. Cinnober blev uppköpta och Pricer avkastade drygt 40 procent. Några av de övriga aktierna som analyserades var bland annat Atlas Copco, Formpipe, Starbreeze, Systemair och Nobina.
Uppföljning: 4 av 6 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 3 juni – 16 juni 2018

# Cinnober +38% (Köp)

Börsteknikbolag som ruvade på dolda värden enligt vår genomgång. Lyckades aldrig riktigt omsätta dessa till tillväxt och vinster innan Nasdaq kom med ett bud.

# Pricer +42% (Köp)

Vi såg uppsida i prismärkningsföretaget som fortsatt leverera tillväxt och hyfsade marginaler under året. Aktien har gått bra men när vi återbesökte Pricer i april intog vi en neutral hållning till aktien.

# Coor +7% (Köp)

Stabilt bolag inom städning, fastighetsservice och liknande tjänster. Betalar en hög utdelning och växer riktigt bra tack vare nyvunna avtal. Aktien höll mot bra när index var ned förra hösten. Tyvärr sänkte vi rådet på aktien alldeles för tidigt på knappt 70 kr. Numera handlas Coor kring 90 kr.

# Gasporox +7% (Köp)

Tillverkar sensorer som används bland annat för kvalitetskontroll av förpackningar inom livsmedelsindustrin. Försäljningen skulle ta ett stort kliv framåt 2019, var förhoppningen. Ett par bra orders har kommit in men utvecklingen har inte varit bra nog för att riktigt övertyga på börsen.

# HM +22% (Sälj)

Vi har länge varit negativa. Den här gången blev det fel även om slutsatsen inte direkt var det. ”Vår dystra men bästa gissning är att H&M framöver snarare är ett bolag med cirka 8 procent i rörelsemarginal än de 9 procent som analytikerna tror på”, hette det. Rullande marginal är nu nere i 7 procent (även om engångseffekter finns med) men börsen har fokuserat på annat som vändning i (icke-)tillväxttrenden. Vi får se om det håller i sig. H&M kommer med rapport i övermorgon.

# Arion Bank +4% (Teckna ej)

Den isländska banken blev ingen kursmässig succé men utdelningarna såg till att avkastningen åtminstone var positiv. Det är ju mer än man kan säga om de svenska storbankerna.

# Altas Copco +5% (Neutral)

Vi skrev om Atlas Copco efter avknoppningen av gruvmaskinsbolaget Epiroc. Atlas Copco är välskött men lite dyrt och vi stannade med en neutral syn på aktien. Under året har konjunkturen och även halvledarindustrin hamnat i fokus vilket periodvis pressat aktien.

# Formpipe +13% (Neutral)

Mjukvaruföretag med höga marknadsandelar inom sina nischer, som ärendehanteringssystem för svenska kommuner. God lönsamhet, lite sämre tillväxt. Vi spekulerade i att bolaget skulle höja utdelningen radikalt vilket kunde göra Formpipe till en fin utdelningsaktie. Det har dock inte hänt än. Aktien gav ändå okej avkastning.

# Systemair +34% (Neutral)

”Lönsamhetsmålet känns avlägset och den halvhöga skuldsättningen gör det svårt med betydande förvärv”, skrev vi och landade i en neutral hållning. Den förbättring Systemair gjort har ändå belönats på börsen. Vi kan notera att Lindab, som vann vår lilla finansmatch mot Systemair med 3-1, stigit drygt 50 procent samma period.

# Nobina −6% (Nobina)

Vi störde oss lite på att bussoperatören vid förvärvet av Samtrans lyfte fram en bild av Samtrans som ett bolag med flera gånger högre resultat än vad som egentligen är fallet. Aktien var inte heller uppenbart billig med en värdering kring 18 gånger vinsten.

# Projektengagemang −20% (Neutral)

Konsultbolag som såg skapligt ut vid noteringen även om vi pekade på en del tveksamheter som förändrad incitamentsstruktur och halvdana marginaler. I en uppföljning satte vi tydligare ned foten i ett säljråd.

# Clas Ohlson +34% (Neutral)

Aktien har återhämtat sig något sedan vi skrev om bolaget för ett år sedan. Men prylkedjan har fortsatt stora utmaningar och aktiemarknaden räknar kallt med att bolaget ska lösa dessa. Vi är mer skeptiska och svängde om till ett säljråd för några veckor sedan.

# Starbreeze −89% (Neutral)

Vid den stora datorspelsmässan E3 för ett år sedan kom första signalerna på att Starbreeze stora satsning Overkill’s The Walking Dead inte verkade hålla måttet. Vi slopade därför vårt lyckosamma köpråd som vi haft på aktien. Gott så, eftersom spelet floppade vid lansering och bolaget hamnade i företagsrekonstruktion.

# Poolia −40% (Neutral)

Ett defensivt drag, skrev vi när planerna på att slå samman Poolia och Uniflex presenterades. Synergier fanns, men slutsatsen var”…historiken och de nuvarande svaga trenderna i intjäningen talar inte för att det är bråttom att köpa aktier”.

# Ranplan +1% (Neutral)

Vi såg flera varningsflaggor kring noteringen av detta brittiska bolag inom mjukvara för planering av trådlösa nätverk. Aktien har under stora delar av året gått att köpa långt under teckningskursen. Men senaste veckorna har Ranplan fått ett uppsving på börsen.

# Calmark +32% (Neutral)

Utvecklar medicinska instrument för snabba tester på om nyfödda barn exempelvis lidit av syrebrist. Projektet har löpt på bra och CE-märkning för produkterna väntas ett halvår tidigare än plan. Redan nu börjar Calmark bygga upp en marknadsorganisation för utvalda regioner, som Norden. Lovande.

# Image Systems −16% (Neutral)

Vi hade tidigare varit positiva till bolaget men lönsamhetsutvecklingen var väldigt svag. Efter ett större förvärv ser det nu lite bättre ut.

# Frill +20% (Neutral)

Ligger bakom en nyttig smoothie som börjar få fotfäste i butiker i Sverige, England och USA. ”Vi gillar produkten och är imponerade av nyckelpersonerna och vad de skapat så här långt. Vi ogillar dock de många varningsflaggorna och den höga värderingen”, var slutsatsen. Aktien har gått upp men kanske inte tillräckligt givet förhoppningsinslaget i bolaget.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.